Ляшко пояснив, від чого залежить кількість мобільних бригад для COVID-щеплень

Ляшко пояснив, від чого залежить кількість мобільних бригад для COVID-щеплень

Укрінформ
Кількість мобільних бригад для проведення в Україні вакцинації проти COVID-19 надалі буде збільшуватися, на другому етапі долучаться пункти щеплення.

Як передає Укрінформ, про це заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив в інтерв'ю виданню "Новое время".

"Питання полягає в тому, що кількість мобільних бригад (для здійснення вакцинації - ред.) для кожної області розрахована відповідно до кількості доз вакцини, яка надійшла туди з першою поставкою. Нам треба використати цими мобільними бригадами 250 тисяч доз впродовж 28 днів. На 29-й день ми повертаємось і розпочинаємо повторне щеплення. Тому кількість мобільних бригад, які працюють зараз із цією кількістю вакцини, залежить виключно від постачань, що надійшли в Україну. В подальшому кількість мобільних бригад збільшуватиметься. І додатково, на другому етапі, долучатимуться пункти щеплення", - розповів Ляшко.

За його словами, на нинішньому етапі на кожну область більше ніж дев’ять мобільних бригад не потрібно. А надалі, з надходженням нових вакцин, МОЗ разом зі штабом протидії коронавірусу прийматиме рішення щодо зміни кількості бригад та інших механізмів вакцинації.

Читайте також: Про реальні темпи COVID-вакцинації можна буде говорити через два місяці - Ляшко

"Ми не можемо дозволити використання декількох продуктів на одній платформі в одному кабінеті - це загальносвітова практика. Ні в Ізраїлі, ні у Великій Британії сімейний лікар не вакцинує одночасно препаратами Pfizer, Moderna та AstraZeneca - йому дають один продукт, він навчений працювати саме з ним; і в людей, які приходять у пункт щеплення в такій країні, немає вибору: який препарат отримав їхній сімейний лікар, таким він і вакцинує. Так і в нас буде: перші мобільні бригади зараз працюють із продуктом Covishield, який виробляється за ліцензією AstraZeneca; приходить Pfizer - у нас є інші навчені бригади, і ми знаємо, кого ми вакцинуємо в першу чергу цим препаратом - це люди похилого віку, які перебувають у будинках для літніх. Маршрути вже визначені", - зазначив головний санітарний лікар.

Відповідаючи на запитання, чи варто чекати Pfizer або ж, якщо є нагода, щепитися вже зараз тими вакцинами, які є, Ляшко зауважив, що основні постачання становитимуть препарати з температурою зберігання від +2 до +8 градусів: АstraZeneca, Novavax, Sinovac.

Читайте також: Отримати COVID-вакцину поза чергою зможуть бійці ООС, депутати і священники - Ляшко

"Чекати нічого не потрібно, оскільки права вибору немає. Це загальносвітова практика: приходить продукт, і саме управлінці разом з експертами вирішують, як цей продукт використати найбільш ефективно. Якщо ми говоримо про Pfizer, - він має температуру зберігання -70 градусів за Цельсієм; і після того, як препарат виходить за межі цієї температури, він має бути використаний упродовж п’яти днів... Ми розуміємо, що у нас буде певна кількість вакцини Pfizer, а основне постачання - це вакцини з температурою зберігання від +2 до +8 градусів (AstraZeneca, Novavax, Sinovac), тому ми обираємо платформу у вигляді пунктів щеплення, робимо все під таку температуру зберігання, є навчені медичні працівники", - пояснив Ляшко.

Як повідомляв Укрінформ, 23 лютого в Україну надійшли 500 тис. доз вакцини Covishield розробки Oxford/AstraZeneca, виробленої на потужностях Serum Institute. Поставки були здійснені через міжнародну закупівельну організацію Crown Agents.

Читайте також: У чергу на COVID-вакцинацію записалися понад 241 тисяча українців

До 31 березня МОЗ розраховує отримати ще 1,5 млн доз цього препарату. Також очікується постачання 117 тис. доз вакцини Pfizer в межах глобальної ініціативи COVAX.

Наприкінці 2020 року Україна уклала угоду на постачання 1,9 млн доз вакцини виробництва Sinovac Biotech. 10 березня МОЗ повідомило про її реєстрацію. Очікується, що перша партія цієї вакцини становитиме 700 тис. доз.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-