Громадські організації хочуть рівного доступу для всіх до невикористаних доз вакцин

Громадські організації хочуть рівного доступу для всіх до невикористаних доз вакцин

Укрінформ
37 громадських організацій звернулися до Міністерства охорони здоров'я та Кабінету міністрів з вимогою надати рівний доступ громадянам до невикористаних доз вакцин.

Як передає Укрінформ, заява оприлюднена на сайті громадської організації "Антикорупційний штаб".

"Від імені 37 громадських організацій, звертаємось до МОЗ України та Кабінету Міністрів України і вимагаємо: надати можливість доступу для всіх громадян, які не входять до груп ризику, отримати вакцинацію з невикористаних доз вакцин з відкритого флакону. Для цього МОЗ України має розробити та оприлюднити покроковий алгоритм доступу до невикористаних вакцин громадянам, які хочуть отримати щеплення від COVID-19", - йдеться в заяві.

Читайте також: У чергу на COVID-щеплення через «Дію» записалися вже 220 тисяч українців

Також в заяві наголошується, що МОЗ України, дозволивши з 1 березня використовувати залишки вакцин для щеплення публічних осіб та громадських діячів, не надав чіткого визначення терміну "громадський діяч" та алгоритму застосування невикористаних доз вакцин з відкритого флакону.

"Сам принцип вакцинації громадських діячів є необґрунтованим, адже соціологічні дослідження свідчать, що вакцинування відомих людей посилює готовність робити щеплення лише для близько 2% українців. Тоді як позитивний досвід вакцинації знайомих та родичів, а також поради лікаря додають мотивації відповідно 34% та 27% респондентів.", - йдеться в заяві.

Громадські організації вважають це непрозорою практикою, "яка створює поле для зловживань та спекуляцій", та порушує принцип справедливості та однакових можливостей для будь-якого громадянина з не пріоритетних груп отримати вакцину.

Серед іншого в заяві вимагається вказати в алгоритмі застосування невикористаних доз вакцини від COVID-19, яким чином громадяни можуть дізнатися про вакцинацію залишковими дозами та записатися на неї, який порядок одержання вакцини поза чергою.

Читайте також: У Євросоюзі схвалили вакцину проти коронавірусу Johnson & Johnson

Заяву підписали 37 громадських організацій, зокрема БФ «Пацієнти України», Антикорупційний штаб, БО «Мережа 100% Життя», БФП “КРАПЛЯ КРОВІ”, ГО “Афіна. Жінки проти раку”, ГО “Ліки Контроль”, БФ “Відкриті долоні”, БФ “Діти з гемофілією” та інші.

Як повідомляв Укрінформ, 23 лютого в Україну було доставлено 500 тис. доз вакцини від COVID-19 Covishield розробки AstraZeneca. Вакцинація розпочалася 24 лютого. 1 березня Міністерство охорони здоров'я дозволило проводити щеплення від COVID-19 невикористаними дозами вакцини, які залишаються після щеплення медичних працівників на першому етапі вакцинальної кампанії. Зокрема, дозволяється з початку кампанії використовувати можливі залишки вакцин для щеплення громадських діячів, діячів культури та спорту, лідерів релігійних спільнот з метою популяризації імунізації від коронавірусної хвороби.

Вакцину Covishield/AstraZeneca поставляють в Україну у багатодозних флаконах. Кожен флакон вакцини Covishield/AstraZeneca містить 10 доз препарату. Після відкриття флакона вакцина має бути використана протягом 6 годин, скільки й триває одна сесія мобільної виїзної бригади. Повторне заморожування вже відкритого флакона або використання його після 6 годин з моменту відкриття заборонене. У таких випадках невикористані дози вакцини мають бути утилізовані.

Читайте також: В Україні за добу - 9 084 випадків коронавірусу

1 березня від COVID-19 вакцинувався міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

2 березня під час робочої поїздки в зону проведення Операції Об’єднаних сил вакциною Covishield, розробки Oxford/AstraZene вакцинувався президент Володимир Зеленський.

Також щеплення від COVID-19 зробили очільник НСЗУ Андрій Віленський, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-