Спосіб вшанування борців за незалежність України є її внутрішньою справою – Дробович

Спосіб вшанування борців за незалежність України є її внутрішньою справою – Дробович

Укрінформ
Спосіб вшанування борців за незалежність України є внутрішньою справою держави.

Про це в коментарі Укрінформу сказав голова Українського інституту національної пам‘яті Антон Дробович, говорячи про ситуацію навколо присвоєння тернопільському стадіону імені Романа Шухевича.

«Український інститут національної пам’яті хотів би нагадати міжнародним партнерам, що спосіб вшанування борців за незалежність нашої держави є внутрішньою справою України, рівно як Ізраїлю та Польщі щодо їхніх героїв. Вшанування тих, хто боровся за українську державність у XX столітті, передбачене на рівні законодавства нашої країни», – заявив Дробович.

Читайте також: Тернопільський мер - послу Ізраїлю: Родина Шухевича під час війни врятувала єврейську дівчинку

Водночас він наголосив, що періодичні дискусії довкола окремих історичних постатей свідчать, що є потреба у збільшенні кількості наукових заходів та досліджень, які посилюватимуть розуміння і сприятимуть консенсусу щодо складних історій.

Дробович вважає, що в цьому питанні допомога закордонних партнерів могла би бути доречною. Зокрема, за словами Дробовича, вони можуть посприяти в доступі до документів з іноземних архівів.

«Важливо, щоб дипломати працювали над зміцненням відносин і взаємної поваги між народами, бо порозуміння, зокрема щодо складного минулого можна досягти лише через діалог і здатність чути та поважати партнера», – сказав голова УІНП.

Читайте також: В'ятрович вважає «демарші навколо імені Шухевича» результатом дії пропаганди РФ

Як повідомляв Укрінформ, 5 березня сесія Тернопільської міської ради ухвалила рішення про присвоєння міському стадіону імені головного командувача Української повстанської армії Романа Шухевича.

Згодом посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон засудив це рішення.

Роман Шухевич — український політичний і державний діяч, член галицького крайового проводу Організації українських націоналістів, генерал-хорунжий, головнокомандувач Української повстанської армії, голова Секретаріату Української головної визвольної ради (1943–1950). Йому посмертно присвоєно звання Героя України. Головний командир УПА Роман Шухевич (Тарас Чупринка) загинув 5 березня 1950 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-