Викрадена в Луганську ікона коштує €12,5 мільйона - ЗМІ

Викрадена в Луганську ікона коштує €12,5 мільйона - ЗМІ

Укрінформ
Ікона, яка була викрадена в Луганську і подарована міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову під час візиту до Боснії, може коштувати 12,5 мільйонів євро.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Балканський оглядач у Фейбуці.

За даними джерел, близьких до оточення глави президії Боснії і Герцеговини Мілорада Додіка, позолочена старовинна ікона Миколая Чудотворця зберігалася на депозиті Banke Srpske.

Проте як вона опинилася в банку, який свого часу збанкрутував, невідомо.

Згідно із інформацією джерел, Додік хотів "повернути до Росії те, що їм належало, і таким чином ще більше зміцнити свої зв'язки з цією країною".

Зазначається, що сам акт вручення подарунків главі МЗС Росії відбувся поза усіма протоколами. При цьому один із радників Додіка запросив дві знімальні групи на зустріч з Лавровим, щоб висвітлити подію. Пізніше саме з повідомлень ЗМІ стало відомо, що на 300-річній іконі стоїть печатка, яка засвідчує приналежність її Україні. Медіа також процитували Додіка, який заявив, що ікону було "знайдено в Луганську".

Як повідомляв Укрінформ, скандал довкола православної ікони українського походження виник, коли сербський член президії Боснії та Герцеговини Мілорад Додік 14 грудня подарував її міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову. Боснійський посол у Москві заявив, що особисто привіз ікону з Москви й передав її в офіс голови президії Боснії та Герцеговини Мілорада Додіка.

Читайте також: Україна наполягає на поверненні викраденої у Луганську ікони – Кулеба

17 грудня Посольство України в Боснії та Герцеговині направило ноту до МЗС цієї країни з вимогою надати інформацію про походження позолоченої старовинної ікони, подарованої Лаврову.

21 грудня Міністерство культури та інформаційної політики проаналізувало оприлюднене в ЗМІ зображення позначки на цій іконі і з'ясувало її походження. Це печатка Одеської крайової комісії з охорони пам'яток матеріальної культури і природи, створеної в 1926 році при Одеському історико-археологічному музеї.

Читайте також: Подробиці скандалу із даруванням Росії ікони, краденої з окупованої частини України

Пізніше російське МЗС заявило, що повернуло посольству БіГ цю ікону для розслідування її походження за участю Інтерполу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-