Що треба знати про головну проблему ковіду – низьку сатурацію?

Що треба знати про головну проблему ковіду – низьку сатурацію?

Аналітика
Укрінформ
Після виписки з лікарні людина може потребувати періодичної кисневої підтримки до двох місяців, і навіть залишитися з фіброзом

У соцмережах стали активно поширюватися чутки про те, що пацієнтів з коронавірусною інфекцією можуть виписувати з лікарень із сатурацією близько 60%. Якщо такий факт дійсно мав місце – то це обурливо і вимагає детального розслідування. Хоч лікарі-практики кажуть: уявити таку ситуацію в реальності не можуть. Але оскільки ця тема привернула увагу, Укрінформ вирішив не лише пояснити, чому не варто вірити таким, м’яко кажучи, чуткам, а й розповісти, з якою сатурацією людині з ковідом показана госпіталізація і що при цьому важливо знати про рівень насичення крові киснем.

Людина з сатурацією у 60% фактично не має шансів на одужання

Оптимальний показник насиченості крові киснем у здорової людини складає 95-99%. Як з’ясувалося, у протоколі надання медичної допомоги для лікування COVID-19 не вказується, яким має бути відсоток насичення крові киснем у пацієнта, щоб можна було його виписати додому після госпіталізації. Досвідчені лікарі кажуть: рішення приймається у кожному окремому випадку у комплексі, залежно від стану пацієнта. «Зазвичай пацієнтів виписують із мінімальною сатурацією 94-95%», – говорить в коментарі Укрінформу  головна інфекціоністка Вінничини Лариса Мороз, яка розробила перший протокол лікування ковіду в Україні. – Може бути і таке, що людину випишуть із сатурацією 90-91% і вона може бути на кисневій підтримці на концентраторі протягом 1-2 місяців. Конкретної рекомендації немає, лікарі дивляться на стан пацієнта у комплексі».

Лариса Мороз
Лариса Мороз

На запитання про те, в якому стані перебуває хворий із рівнем сатурації близько 60%, Лариса Мороз відповідає, що це людина, в якої практично немає шансів на одужання. «Про те, щоб виписати людину з такою сатурацією не може й бути мови. Це вже стан, що потребує жорсткої реанімації, причому, як правило, такі тяжкі пацієнти гинуть. Низька сатурація без кисневої підтримки можлива хіба що у пацієнтів з хронічними хворобами легенів, організм яких уже призвичаївся жити з низькою насиченістю киснем. Але тоді йдеться про сатурацію у 90%, нехай 89%, але 60% – це життєвонесумісно», – каже лікарка.

Лікар-анестезіолог Київської міської клінічної лікарні №17 Олександр Галієв теж стверджує, що людину із сатурацією у 60% не можуть виписати з лікарні, адже це повна киснезалежність.

«З лікарні виписуються лише пацієнти, стабільні за гемодинамікою (показники крові) – зі стабільним артеріальним тиском, мінімальною кисневою залежністю (тобто концентрація кисню, яким вони дихають, становить не більше 30% і як правило вона потрібна під час сну чи після фізичного навантаження, а не постійно). При повній кисневій залежності, тобто якщо людина добу не може бути без кисню, за нормальних умов, її з лікарні не випишуть», – говорить лікар.

При цьому він додає: дійсно, багато пацієнтів, які пройшли реанімаційні відділення, зараз потребують подальшої кисневої підтримки вдома (про те, як це можна організувати, Укрінформ писав у матеріалі «Covid-19: рятуємось киснем на дому»). Це, як правило, пов’язано з формуванням фіброзу в легенях, тобто розростанням сполучної тканини в місцях запалення, що робить альвеолу (структурну одиницю, де відбувається газообмін в легенях) недієздатною. «У стані спокою з кисневою підтримкою кисневим концентратором вдома у таких пацієнтів буде нормальна сатурація – 96-97%. Але при будь-якому фізичному навантаженні (навіть пройти до ванної кімнати) у них може бути суттєве зниження сатурації, в деяких випадках опускаючись навіть до 75-80%. Буває, що для лікування постковідних змін в легенях ми переводимо пацієнта до іншої лікарні на кисневу підтримку, якщо є негативний ПЛР-тест», – розповідає Олександр Галієв.

Навіть якщо сатурація 93%, потрібна госпіталізація і кисень

Які ж показники сатурації є критичними для стану пацієнта і означають, що госпіталізація потрібна негайно, пояснив керівник Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва Анатолій Вершигора. За його словами, пацієнта шпиталізують, якщо є більшість симптомів, які не можна лікувати вдома. В іншому випадку інформацію передадуть сімейному лікарю для того, щоб він продовжував нагляд за своїм пацієнтом.

Анатолій Вершигора
Анатолій Вершигора

«Для того, щоб потрапити в лікарню з COVID-19, потрібно мати КТ, в якому вказаний ступінь пошкодження легень, а наповнення киснем кровоносних судин, тобто відсоток сатурації, має бути нижче 90%. Якщо сатурація менша за 90% та є пошкодження легень, такий пацієнт потребує негайного надання медичної допомоги», – сказав Вершигора.

Але загалом у Стандарті медичної допомоги йдеться про те, що підставою для госпіталізації вже є показник SpO2 при вимірюванні пульсоксиметром ≤ 93%. Відтак у Протоколі лікування ковіду вказано, що кисневу терапію починають з 5 л/хв, аби досягнути насиченості крові киснем ≥93%.

Лікар-анестезіолог Олександр Галієв пояснює, що кисень – це теж ліки, які вимагають суворого дозування, залежно від потреб пацієнта. «Хворому може вистачити або назальних канюль (дає концентрацію кисню близько 30%), або маски з резервуаром (концентрація близько 40%). Якщо і це не допомагає і є ознаки дихальної недостатності, то тоді за наявності показань людина переводиться до відділення інтенсивної терапії, де вже може проводитися неінвазивна вентиляція легень – тобто апаратом штучної вентиляції легень з маскою для неінвазивної вентиляції (тобто без встановлення трубки – інтубації), але з концентрацією кисню на апараті ШВЛ. Це дозволяє подавати кисень з концентрацією від 40% до 100%, залежно від потреб пацієнта і газового стану крові», – розповідає анестезіолог.

Набряк легень пройде, а от фіброз може лишитися назавжди

Євген Дубровський
Євген Дубровський

Власне, коронавірусна інфекція, як ми вже знаємо, може не пройти безслідно – насамперед для тих пацієнтів, які опинилися в лікарні. Ураження, яке пацієнти бачать на КТ – набряк легень, не є незворотнім, і його боятися не варто, каже в інтерв’ю лікар-інфекціоніст Євген Дубровський. Але зазначає, що лікарям важливо не допустити гіпоксії: «На тлі вираженого набряку легень падає насичення крові киснем – а це дуже небезпечний процес. Гіпоксія сама по собі запускає каскад небезпечних патологічних реакцій, які ще швидше погіршують стан хворого. Тому в лікуванні важких хворих таку особливу роль грає саме киснева підтримка».

Але навіть вчасна киснева підтримка може не вберегти від фіброзу. Лікарі кажуть, що відновлення людини залежить від рівня фіброзу – зони легень, яка після закінчення захворювання лишилися ураженою безповоротно. При цьому, за словами анестезіолога Олександра Галієва, фіброз формується чотири-п’ять місяців після перенесеної тяжкої форми ковіду, тобто наростає поступово… Це вкотре підтверджує, що COVID-19 – дуже підступний у своїх наслідках. Тому закликаємо всіма силами намагатися не захворіти, адже комусь хвороба може зіпсувати все подальше життя.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-