Цього дня відбувся Всеукраїнський референдум щодо незалежності

Цього дня відбувся Всеукраїнський референдум щодо незалежності

Укрінформ
1 грудня 1991 року відбувся Всеукраїнський референдум, на якому підтверджено Акт проголошення незалежності України, ухвалений 24 серпня 1991 року Верховною Радою України, за який тоді проголосували 346 народних депутатів.

Результатів референдуму чекали не тільки самі українці, а й цілий світ.

Напередодні референдуму велике значення мала небайдужа позиція української інтелігенції, зокрема, пристрасне слово Ліни Костенко, з яким вона звернулася до громадськості: «Люди! Ось ви в неділю підете до виборчих дільниць, але не думайте, що це ваші кроки. Це вже хода історії!».

1 грудня 1991 року 90,92% виборців дали ствердну відповідь на запитання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?» Не було жодного регіону, жодного населеного пункту, де ідея незалежності України не знайшла б підтримки більшості громадян. Зокрема, в Криму за незалежність проголосували 54,19% громадян, у Севастополі – 57,07%, у Донецькій, Луганській, Одеській та Харківській областях волю до власної держави виявили понад 80% громадян. В Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Волинській, Рівненській, Житомирській, Київській, Хмельницькій, Черкаській, Вінницькій областях «за» проголосували більш як 95% громадян.

Утретє за 350 років нашої героїчної та трагічної історії – від Визвольної війни середини XVII століття – Україна здобула самостійність. Саме Всеукраїнський референдум наділив ухвалений Верховною Радою Акт проголошення незалежності України тією юридичною силою, яка дозволила ствердити: Радянський Союз як об’єкт міжнародного права перестав існувати, а на політичній карті світу з’явилася нова незалежна держава – Україна.

Читайте також: В Україні сьогодні — День Гідності та Свободи

Вже наступного дня, 2 грудня 1991-го незалежність України визнали Польща і Канада, 4 грудня – Литва і Латвія. Всеукраїнський референдум 1 грудня 1991 року пройшов в один день з першими виборами президента України, ним став Леонід Кравчук.

Президент України Володимир Зеленський нагадав про 29-у річницю референдуму.

«Хоч це й не передбачено правилами правопису, але я гадаю, що слово «Незалежність» варто писати з великої літери. На знак безмежної поваги до всіх, хто століттями за неї боровся, та як символ того, як багато вона для нас означає», - написав він у Фейсбуці.

За словами Президента, згодом ми розуміємо, що здобуття Незалежності не означає остаточного завершення боротьби.

«Її потрібно захищати зі зброєю в руках, ціною власного життя. Ми робимо це сьомий рік поспіль. Робимо все для настання миру та повернення своїх територій», - наголосив Зеленський.

На Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року українців об'єднала віра у краще майбутнє.

"З чого у нас немає суперечок – ми всі хочемо кращого майбутнього для своїх дітей. Згадую, як 29 років тому, працюючи журналістом у Гарті, робив репортажі з опитуванням простих людей по усій країні саме напередодні дня референдуму. І усі їхні відповіді мали дещо спільне – сподівання на краще майбутнє", - написав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Фейсбуці.

Він додав, що саме віра у краще майбутнє і сьогодні є тим, що здатне нас згуртовувати та об’єднувати, особливо під час пандемії COVID-19. Головне, продовжувати вірити, переконаний міністр.

Він зазначив, що 29 років тому на Всеукраїнському референдумі Україна підтвердила право на Незалежність.

"В'ячеслав Чорновіл говорив – «Україна починається з тебе». І у 1991 році Україна почалась саме завдяки 90% голосів «За» від громадян 24 областей, Автономної Республіки Крим, Києва та Севастополя", - додав Ткаченко.

Міністр також звернув увагу, що референдум не лише довів право народу на здобуття своєї незалежності, а й почав новий етап для визнання України в світі.

Ткаченко зазначив, що хоч далі на Україну чекали ще Майдани, кризи та війна, цей вибір українського народу – факт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-