На окупованій території України проводять жахливий експеримент з точки зору віри - вчений

На окупованій території України проводять жахливий експеримент з точки зору віри - вчений

Укрінформ
На окупованій території України проводять жахливий експеримент з точки зору віри - нав'язування усім однієї світоглядної думки, що в результаті призводить до тоталітаризму.

Про це заявив вчений, релігієзнавець, кандидат історичних наук, письменник, громадський діяч Ігор Козловський під час шостого Національного круглого столу на тему «Віра і релігія», що проходить в Острозі на Рівненщині, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"В суспільстві, в країні не повинно бути монополії однієї віри чи релігії, нав'язування однієї світоглядної думки всім іншим. Це дійсно повинен бути певний діалог у пошуках цінностей суспільства. А ми зараз бачимо на окупованій території України жахливий експеримент, якраз з точки зору віри. Перші окупанти, заходячи на територію Донеччини і Луганщини, починали з того, що створили преференції для однієї спільноти релігійної і почали утиски інших, зачистка", - сказав Козловський.

В результаті, за його словами, окуповані території покидають сотні тисяч людей, світогляд яких не співпадає з цією панівною вірою.

"Називаючи цю віру православ'ям, насправді вони (окупанти - ред.) сповідують іншу віру - це віра "русского мира". Тобто ідеологема "русского мира" - це власне нав'язування панівної віри, що всі повинні думати так. Хто думає інакше, опиняється в підвалах або мовчать", - зазначив релігієзнавець.

Читайте також: Експерт радить залучати атеїстів до суспільного діалогу про релігію

Він підкреслив, що це якраз той жахливий експеримент, який показує, що як тільки з'являється одна панівна система, починається тоталітаризм, який фактично руйнує вибір і не допускає будь-якої зміни свідомості.

"А справжня віра - це право людини обирати світогляд, обирати цінності любові, свободи і гідності, які є базовими для нашої національної ідеї, і яка впродовж віків сповідувалась українським народом", - зазначив Козловський.

Як повідомляв Укрінформ, МКІП ініціювало проведення семи круглих столів у різних містах України: Києві, Одесі, Харкові, Чернівцях, Острозі, Кривому Розі та Полтаві. Українські науковці дискутують про культуру, історію, релігію, мову, філософію, мистецтво та екологію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-