Ексдепутат Мартиненко програв апеляцію у швейцарському суді

Ексдепутат Мартиненко програв апеляцію у швейцарському суді

Оновлено
Укрінформ
Федеральний кримінальний суд Швейцарії залишив у силі вирок першої інстанції щодо колишнього народного депутата України Миколи Мартиненка, якого засудили за відмивання грошей у великих розмірах.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Апеляція залишила у силі попередній вирок швейцарського Федерального кримінального суду від 26 червня цього року, згідно з яким Мартиненко був засуджений до 28 місяців в’язниці, з яких 16 – умовно. Колишній народний депутат також повинен заплатити штраф у розмірі 3,8 мільйонів швейцарських франків (3,5 млн. євро).

Суд також залишив у силі вирок його співучаснику Павлу Скаленку, який раніше був засуджений до 24 місяців умовно й також повинен заплатити штраф.

У вироку зазначається, що чеська компанія Skoda JS незаконно виплачувала Мартиненку на швейцарські рахунки комісію за постачання обладнання для ДП "НАЕК "Енергоатом". Потім Мартиненко переводив ці гроші на офшорну компанію у Панамі. Таким чином він відмив близько 2,9 мільйонів євро з 2009 до 2011 рр.

Як повідомляв Укрінформ, Шевченківський райсуд Києва 22 жовтня 2018 р. розпочав розгляд справи щодо ексдепутата Мартиненка. Окрім нього, у справі проходять ще п’ятеро обвинувачених: Володимир Богданець, Олександр Сорокін, Сергій Перелома, Руслан Журило та Валерій Васильков, які є посадовцями "Нафтогазу України", "Об'єднаної гірничо-хімічної компанії", "СхідГЗК" та "Ядерного палива".

Читайте також: Адвокати у справі Мартиненка вчергове зірвали засідання у ВАКС

За даними САП, Мартиненку та Василькову інкримінується заволодіння коштами ДП "НАЕК "Енергоатом" при укладенні та виконанні контрактів на постачання обладнання для цього підприємства від чеської компанії Skoda JS та укладенні й виконанні контракту між Skoda JS і компанією Bradcrest Investments SA на загальну суму 6 млн 400 тис. грн.

Окрім того, Мартиненко, Перелома, Журило, Сорокін та Богданець обвинувачуються у заволодінні коштами ДП "СхідГЗК" у розмірі $17,28 млн шляхом неправомірного укладення та виконання контракту купівлі-продажу уранового концентрату для ДП "СхідГЗК" через австрійську компанію-посередника Steuermann Investitions- und Handelsgesellschaft mbH.

2 жовтня 2019 року стало відомо, що Шевченківський райсуд Києва передав цю справу до ВАКС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-