Керівники держави вшанували пам’ять жертв Бабиного Яру

Керівники держави вшанували пам’ять жертв Бабиного Яру

Фото
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський у день 79-их роковин масових розстрілів мирного населення нацистами у Києві вшанував пам’ять жертв трагедії Бабиного Яру.

Глава держави поклав квіти до пам’ятника «Громадянам і військовополоненим, розстріляним нацистами у Бабиному Яру», повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу Президента.

У церемонії також узяли участь Голова Верховної Ради Дмитро Разумков та Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Ми схиляємо голову перед усіма жертвами Бабиного Яру. І не маємо права забути ці страшні злочини. Ніколи знову», – наголосив Президент.

У присутності глави держави міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко і член наглядової ради Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр», президент Всесвітнього єврейського конгресу Рональд Лаудер підписали Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю. Документ був підписаний на місці майбутнього меморіалу одразу після церемонії вшанування пам'яті жертв трагедії в Бабиному Яру.

Згідно з меморандумом, збереження та відновлення пам’яті про трагедію Бабиного Яру як символу Голокосту та інших трагедій періоду Другої світової війни є невід’ємною складовою пам’яті єврейського народу, національної пам’яті українського народу, а також інших народів світу, які стали жертвами та свідками злочинів нацистського режиму.

Сторони меморандуму виступили за об'єднання зусиль українського суспільства, держави, міжнародної спільноти та організацій, що займаються дослідженням та вивченням Голокосту і трагедії Бабиного Яру, спрямованих на збереження та відновлення історичної пам'яті, щоб вона стала постійним нагадуванням про ціну, яку люди платять заради миру.

Читайте також: Сьогодні - 79 роковини розстрілу у Бабиному Яру

Перед підписанням документа Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» представив масштабну аудіовізуальну інсталяцію на території урочища, присвячену пам'яті жертв Бабиного Яру.

Як розповіли в Офісі Президента, церемонію відкриття підготував український театральний режисер Влад Троїцький за концепцією українсько-британського медіахудожника Максима Демиденка. Над інсталяцією працював колектив у складі представників України, Ізраїлю, США, Великої Британії.

На місці майбутнього меморіалу Бабиного Яру у Києві підписали Меморандум / Фото: Євген Котенко, Укрінформ

“В основі інсталяції – символ Дерева життя. Трагедія Бабиного Яру показує, як легко воно може бути знищене. Колони, простріляні тисячами куль того ж калібру, що й кулі, від яких загинули люди у Бабиному Яру. Інсталяція працює в режимі 24/7, і вночі крізь кульові отвори проходить світло та звук пам’яті”, - зазначили в ОП.

Для аудіоінсталяції створено алгоритм перекладу імен загиблих на звук за принципом гематрії. Кожна буква в алфавіті івриту має своє число, й імена загиблих перекладаються в числа, які задають висоту звуку, та відтворюються електроакустичним органом.

На цей фон накладаються композиції сучасних українських композиторів, а також Равеля, Шнітке, Шостаковича. Крім того, звучать архівні аудіозаписи Києва, унікальні довоєнні пісні ідишем, ритуальна біблійна музика, українські та ромські поминальні пісні тощо.

Читайте також: Зеленський: Не маємо права забути страшні злочини в Бабиному Яру

Ще один фрагмент аудіоінсталяції, розташований на Дорозі Скорботи й на площі біля пам'ятника «Менора», зведено спільно з Національним історико-меморіальним заповідником «Бабин Яр». Ця аудіоінсталяція є джерелом звуків, що лунають з десятків динаміків, відтворюючи імена загиблих. Жіночі, чоловічі, дитячі голоси, які чутно з різних боків, створюють відчуття хору.

Крім того, на території урочища до Дня пам'яті жертв Бабиного Яру встановлені монокуляри, у які вмонтовано найвідоміші фотографії Бабиного Яру, зроблені німецьким військовим фотографом Йоганнесом Гелле в наступні дні після розстрілів 29-30 вересня 1941 року. Завдяки цим монокулярам тепер кожен відвідувач зможе побачити, який вигляд мала ця територія 79 років тому, зазначили в ОП.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-