Помер Борис Патон

Помер Борис Патон

Оновлено
Укрінформ
У віці 101 року помер президент Національної академії наук України Борис Патон.

Президент Володимир Зеленський висловив свої співчуття. Про це він написав у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"У віці 101 року від нас пішов великий українець. Мої щирі співчуття родині та близьким Бориса Євгеновича", - зазначив Зеленський.

Глава держави підкреслив, що немає таких слів, які повною мірою могли б розкрити масштаб постаті Патона.

«Металург, інженер, винахідник, науковець, викладач. Перший нагороджений званням Героя України. Академік. Геній. Легенда. Є багато слів, якими можна описати Бориса Євгеновича Патона. Однак немає таких слів, які повною мірою могли б розкрити масштаб його постаті. І масштаб тієї втрати, якої сьогодні зазнала наша країна», - відзначив Зеленський.

За його словами, він щиро дякує долі за те, що йому в житті випала можливість особисто поспілкуватися з Борисом Патоном.

«Це була грандіозна особистість. Важко писати про нього в минулому часі», - додав Президент.

Читайте також: Борис Патон залишає посаду президента НАНУ - інфографіка

Співчуття з приводу смерті видатного науковця Бориса Патона висловив також Прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Про це він написав у Фейсбуці.

«Велика втрата для України. Пішов із життя Герой України та легендарний вчений Борис Євгенович Патон. Людина з великої літери. Понад пів століття він очолював Національну академію наук. Подарував людству більш ніж чотири сотні винаходів. Вагомий особистий внесок та сумлінну працю Бориса Євгеновича на користь України та всього наукового світу пам’ятатиме ще не одне покоління. Світла пам’ять», - зазначив Шмигаль.

Прем'єр дав доручення щодо створення державної комісії щодо поховання видатного державного науковця Бориса Патона. Про це у Телеграмі написав міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов.

«Щойно стало відомо, що відійшов у кращий світ Борис Євгенович Патон. Це велика втрата для всіх нас! Уряд не залишиться осторонь і займеться організацію проводів Бориса Євгеновича. Прем'єр-міністр вже дав доручення щодо створення державної комісія з поховань. Щирі співчуття рідним та близьким», - зазначив Немчінов.

Він нагадав, що Борис Патон був видатним вченим, котрий залишив неймовірну спадщину: понад 1000 публікацій, з них 20 монографій, 400 винаходів тощо. Немчінов висловив щирі співчуття рідним та близьким видатного науковця.

Свої співчуття у зв'язку зі смертю Бориса Патона висловив також Голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

«Щирі співчуття близьким та колегам Бориса Євгеновича Патона, який сьогодні пішов з життя. Його внесок у розвиток української науки неоціненний, і саме завдяки його невтомній праці сьогодні ми можемо пишатися нашою Національною академією наук. Його непереборний оптимізм та жага до пізнання надихали», - зазначив Разумков.

Співчуття висловив і глава МОЗ Максим Степанов: «Сьогодні з життя пішов видатний український науковець, президент Національної академії наук Борис Патон. Втрата для країни. Вічна пам‘ять».

Як повідомляв Укрінформ, Борис Патон очолював Національну академію наук України з 1962 року. Окрім того, з 1953 року був директором Інституту електрозварювання ім. Є. Патона, а у 1993-2016 роках очолював Міжнародну асоціацію академій наук. Він учений в галузі зварювальних процесів, металургії і технології металів, доктор технічних наук. Автор і співавтор понад 720 винаходів (500 іноземних патентів), понад 1200 різноманітних публікацій, в тому числі 20 наукових монографій.

Фото: НАНУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-