Катування в Україні: Прокуратура повідомила про підозри 13 правоохоронцям

Катування в Україні: Прокуратура повідомила про підозри 13 правоохоронцям

Укрінформ
В Україні цьогоріч у кримінальних провадженнях за фактами катувань було повідомлено про підозру 13 працівникам правоохоронних органів.

Як передає Укрінформ, про це йшлося під час зустрічі заступника генерального прокурора Гюндуза Мамедова з делегацією Європейського комітету з питань запобігання катуванням, інформує пресслужба Офісу генпрокурора.

“За 7 місяців 2020 року у кримінальних провадженнях за фактами катувань повідомлено про підозру 13 працівникам правоохоронних органів (ст.127 КК України) та 89 - у перевищенні влади працівником правоохоронного органу, пов’язаним з насильством (ч. 2,3 ст. 365 КК України)”, - йдеться у повідомленні.

Уточнюється, що упродовж 2020 року в рамках нагляду за додержанням законів у слідчих ізоляторах прокурори внесли 244 документи реагування, до відповідальності притягнули 221 службову особу, у виправних колоніях – 739 та 846 відповідно.

Читайте також: Оголосили підозру поліцейському, який вдарив жінку прикладом автомату

Зазначається, що учасники зустрічі також обговорили випадки неналежного поводження з особами, які перебувають у пенітенціарних установах, важливість проведення ефективного розслідування за такими фактами, а також роль органів прокуратури у забезпеченні політики нульової толерантності до катувань.

Заступник генпрокурора уточнив, що участь у механізмі Європейської конвенції про запобігання катуванням є важливим показником готовності України повною мірою реалізовувати доктрину нульової толерантності до такого явища як неналежне поводження.

“Офіс Генерального прокурора є противником замовчування та приховування проявів катувань, тому ми відкриті до ефективної взаємодії на цьому напрямі зі всіма відомствами, громадським сектором та міжнародними партнерами», - зазначив Мамедов.

Читайте також: Зґвалтування в Кагарлику: у підозрі з’явилася стаття про катування

Він заявив, що саме органи прокуратури виявляють більшість таких правопорушень, адже скарги стосуються неналежних умов утримання в місцях несвободи, ненадання меддопомоги, а також надмірного застосування фізичної сили персоналом, катувань та перевищення повноважень представниками правоохоронних органів.

У відомстві поінформували, що на своєчасне виявлення фактів порушень прав людини, координацію розслідувань злочинів, пов’язаних з катуванням, насиллям або загрозою його застосування націлена робота двох спеціалізованих департаментів Офісу генпрокурора.

Читайте також: Венедіктова розповіла про 20 обшуків у справі поліцейської банди з Павлограду

Зі свого боку представники Європейського комітету високо оцінили роботу спеціалізованих підрозділів Офісу генпрокурора і зазначили, що вперше в органах прокуратури почала діяти злагоджена система виявлення фактів порушення прав людини та подальшого забезпечення їх ефективного розслідування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-