Сьогодні - День Повітряних Сил ЗСУ

Сьогодні - День Повітряних Сил ЗСУ

Укрінформ
В Україні сьогодні відзначають день Повітряних Сил Збройних Сил України.

Про це повідомляє Укрінформ.

Цей день відзначається згідно з Указом Президента від 27 червня 2007 року у першу неділю серпня. Історія світової авіації тісно пов’язана з українською землею. Тут творили конструктор одного з перших літаків, що піднявся у повітря, Олександр Можайський, засновник теорії ракетобудування Микола Кибальчич, творець бойових ракет Олександр Засядько.

Читайте також: У ЗСУ змінили правила носіння військової форми та знаків розрізнення

Імена киян Ігоря Сікорського та Дмитра Григоровича стали всесвітньо відомими завдяки збудованими літальними апаратами. Безстрашні українські льотчики-аси Костянтин Арцеулов і Володимир Дибовський зуміли «приборкати» пострах перших авіаторів – штопор. Мужній і талановитий пілот Євграф Крутень заклав підвалини тактики винищувальної авіації, на які спираються і сьогоднішні прийоми повітряного бою. В Одесі промисловцем Артуром Анатра був створений один із перших у Російській імперії авіаційних заводів.

Після розпаду Радянського Союзу і проголошення у 1991 році незалежності, Україна успадкувала одне із найпотужніших у Європі авіаційних угруповань із сучасними літальними апаратами. На базі цього угруповання 17 березня 1992 року були створені Повітряні Сили України. Нині до складу Повітряних Сил входять бомбардувальна, винищувальна, штурмова, розвідувальна, транспортна авіація та зенітні, ракетні та радіотехнічні війська.

Читайте також: Повітряні сили ЗСУ придбають тренажери для підготовки фахівців зенітно-ракетних комплексів

Разом з тим, до них входять окремі військові частини і підрозділи спеціальних військ – розвідувальних, інженерних, радіаційних, хімічних і бактеріологічного захисту, зв’язку, автоматизованих систем управління та радіотехнічного забезпечення, радіоелектронної боротьби, метеорологічного забезпечення, частини матеріально-технічного і медичного забезпечення та інші.

Підготовка фахівців для Повітряних Сил здійснюється в Харківському університеті Повітряних Сил імені Івана Кожедуба. На озброєнні Повітряних Сил знаходяться літаки МІГ-29, Су-27, Су-25, Су-24, Су-24МР, Л-39, Іл-76, Ан-26, Ан-24, Ан-30, Ту-134, вертольоти Мі-8, Мі-9, зенітні ракетні комплекси С-300 та «Бук» різних модифікацій.

Президент України Володимир Зеленський привітав особовий склад і ветеранів Повітряних Сил Збройних Сил України

"Шановні воїни Повітряних Сил! Дорогі ветерани! Вітаю вас із Днем Повітряних Сил Збройних Сил України. Українські захисники неба щоденно з гідністю виконують важливі і відповідальні завдання щодо захисту повітряних кордонів держави, в складних умовах здійснюють бойові і навчальні вильоти, вдень і вночі несуть бойове чергування на пунктах управління та аеродромах. Завдяки вашій наполегливій, самовідданій службі Повітряні Сили є потужним видом Збройних Сил України, який спроможний якісно виконувати завдання щодо захисту повітряного простору держави", - наголосив Президент.

Він подякував особовому складу Повітряних Сил за професійність, мужність, рішучість, виявлені під час виконання покладених завдань. Та видовив переконання , висока майстерність воїнів і надалі буде гарантом обороноздатності України.

Міністр оборони Андрій Таран та командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко також привітали військовослужбовців, йдеться на сайті Міноборони та Фейсбук ООС.

Міністр, зокрема, висловив подяку "всім, хто в режимі 24/7 міцно і гордо стоїть на захисті наших повітряних просторів", відзначивши високий рівень повітряного вишколу льотного складу та навченості особового складу родів військ, стабільно високі результати в роботі.

Міністр також висловив "вдячність ветеранам Повітряних Сил, які слугують взірцем для наслідування та передають безцінний досвід молодому поколінню", відзначив "подвиг полеглих захисників неба, які, на жаль, не повернулися з польоту та інших бойових завдань".

Командувач Об'єднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко відзначив, що "за роки війни на Сході нашої держави українські льотчики стали справжнім прикладом героїзму та мужності для українців".

Військові високопосадовці подякували за бездоганну військову службу всім, хто "сьогодні знаходиться на сторожі неба незалежної України". Вони також побажали своїм підлеглим, їх родинам міцного здоров’я, добра, злагоди та успіхів у благородній справі служіння українському народові.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-