Хакери РФ закидають держустанови “коронавірусними” листами, СБУ зупинила 103 кібератаки

Хакери РФ закидають держустанови “коронавірусними” листами, СБУ зупинила 103 кібератаки

Укрінформ
Фахівці Служби безпеки України нейтралізували 103 кібератаки на інформаційні ресурси державних органів влади протягом першого кварталу 2020 року.

Починаючи з березня, значна кількість атак відбувається проти відомств, які забезпечують боротьбу з COVID-19, повідомляє пресцентр СБУ.

"З початку карантину хакерські угруповання, зокрема, масово направляють на поштові скриньки державних установ електронні листи на тематику коронавірусу. До е-мейлів насправді прикріплені файли зі шкідливим програмним кодом, який активізується при відкриванні листа. Більшість хакерських атак скеровані російськими спецслужбами, які намагаються отримати віддалений доступ до комп’ютерів українських держорганів. Потім вони планують спотворювати чи знищувати дані, поширювати фейки нібито від імені держструктур, а також дискредитувати дії української влади", - йдеться у повідомленні.

Загалом у січні-березні СБУ припинила роботу майже 2 тисяч вебресурсів, які хакери використовували для здійснення кібератак. За зібраними матеріалами відкрито 117 кримінальних проваджень, у тому числі 42 за фактами несанкціонованого втручання у роботу комп’ютерів, автоматизованих систем і комп’ютерних мереж (статті 361, 362 Кримінального кодексу України).

Крім того, Служба безпеки України направила в органи державної влади методичні рекомендації, як дотримуватися кібернетичної та інформаційної безпеки.

СБУ закликає користувачів не відкривати листи з додатками від невідомих адресатів, обов’язково перевіряти їх за допомогою антивірусних програм і дотримуватися правил кібергігієни.

Читайте також: В Україні за тиждень зафіксували майже три тисячі кібератак

У СБУ нагадали, що станом на 4 травня, за період дії карантинних заходів, кіберфахівці СБУ заблокували понад 2,1 тис. інтернет-спільнот із загальною аудиторією понад 900 тис. користувачів, викрили 301 інтернет-агітатора, які поширювали різноманітні фейки про епідемію COVID-19.

Раніше голова СБУ Іван Баканов вніс до Ради національної безпеки і оборони України пропозиції продовжити санкції щодо російських соцмереж "Одноклассники" і "ВКонтакте" та інших веб-ресурсів і програмних продуктів РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-