Світ відзначає День свободи преси

Світ відзначає День свободи преси

Укрінформ
Сьогодні, 3 травня, світова спільнота відзначає Всесвітній день свободи преси.

День відзначається, починаючи з 1993 року, з ініціативи Генеральної конференції ЮНЕСКО за підтримки Генеральної Асамблеї ООН. Саме 3 травня 1991 року в столиці Намібії була підписана «Віндхукська декларація», у якій містився заклик до урядів держав усього світу забезпечити свободу преси та її демократичний характер.

Цього року ЮНЕСКО дає старт глобальній кампанії в ЗМІ та соціальних мережах під девізом «Журналістика без страху і упередженості».

Крім того, кожного року під егідою ЮНЕСКО проходить міжнародна конференція присвячена Всесвітньому дню свободи преси. Але у зв'язку з пандемією COVID-19 було прийнято рішення відкласти цей форум. Спочатку він повинен був проходити з 22 по 24 квітня в рамках Всесвітнього форуму в Гаазі, Нідерланди. Нові терміни Конференції - 18-20 жовтня. Передбачається, що відбудуться спільні заходи з нагоди Всесвітнього дня свободи преси (3 травня) і Міжнародного дня боротьби з безкарністю за злочини проти журналістів (2 листопада).

Читайте також: Преса не повинна стати об’єктом тиску влади у період пандемії - МЗС чотирьох країн

До Всесвітнього дня свободи преси міжнародна організація «Репортери без кордонів» публікує щорічну доповідь — Індекс свободи преси. Ця доповідь аналізує стан свободи преси та Інтернету у 180 країнах світу. Методологія укладення індексу базується на об'єктивних цифрах - кількість нападів, арештів, випадків цензури, кількості інших злочинів, та на оцінках міжнародних і місцевих експертів. Цьогорічний звіт має назву «Вступ у вирішальне десятиліття для журналістики, обтяжений коронавірусом». І в ньому дослідники взяли до уваги останні події, коли пандемія коронавірусного захворювання COVID-19 підкреслила й посилила низку вже наявних криз, що загрожують праву на отримання інформації.

Нині, відповідно цього звіту, Україна посідає 96 місце І це відразу на шість позицій вище, ніж 2019-го, коли Україна була 102-ю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-