"Епіцентр" оплатив рейс "Мрії", яка привезла і гуманітарний, і комерційний вантаж - Тимошенко

Укрінформ
Переліт літака "Мрія", який днями доставив в Україну тонни гуманітарного та комерційного вантажу, зокрема, медичних товарів, необхідних для боротьби з коронавірусом, оплатила мережа гіпермаркетів "Епіцентр", тому може вільно продавати частину вантажу.

Про це сказав в інтерв'ю "Ліга.net" заступник голови ОП Кирило Тимошенко.

"Ми вважали за необхідне зустріти "Мрію", тому що вона давно не літала, це гордість нашого авіабудування, і не везла щось секретне. У літаку весь вантаж координував "Епіцентр". Вони збирали заявки як від нардепів, так і від інших компаній, так був вантаж для продажу. Зібрали і привезли сюди. "Епіцентр" був підрядником інших замовників. Частина вантажу пішла на продаж, частину відправили роздавати по регіонах. Я у них попросив, щоб вони надали інформацію, куди і в якій кількості розсилалися вантажі. Ми надамо. "Епіцентр" замовив літак, привіз вантаж. Нам повідомив, що везуть і гуманітарку, і комерцію. Ми як ОП в цьому літаку не брали участі. Там не було вантажу, який ми централізовано закуповували. Держава взагалі нічого не платила. "Епіцентр" заплатив Антонову за літак. (...) Там була частиною комерційного вантажу. Вони його продають і мають на це право. Вони заплатили за літак. Чому ми влаштовуємо якийсь Радянський Союз?" - сказав Тимошенко.

Читайте також: Гроші на закупівлю гумдопомоги взяли не з держбюджету - ОП

Він також розповів, як ОП координувала організацію інших рейсів.

"Система проста. У нас були перші літаки, на яких ми перевозили наші вантажі. Вони закуповувалися централізовано ОП не за державні кошти, а коштом фондів, у яких брав участь різний бізнес. Ми закуповували засоби захисту: респіратори, окуляри, костюми тощо. Було три види вантажів: перше - гуманітарний - ми закуповуємо, привозимо і роздаємо до лікарень, друге - вантажі, які закуповує сам бізнес для регіонів. Через тиждень після того, як ми почали літати, до нас почали звертатися комерційні організації - аптеки, ритейлери, Сільпо, Епіцентр. Запитували, чи можуть вони скористатися цими рейсами. Фактично немає доставок з Китаю, крім моря, потягів і DHL. Третє - ми прийняли нормальне рішення: ви можете літати, але за гроші. Ми переключали їх на Skyup, Skyup виставляв рахунки, вони їх сплачували безготівково", - повідомив Кирило Тимошенко.

Читайте також: В "Епіцентрі" заявляють, що оплатили рейс "Мрії" з гумвантажем

За його словами, таких компаній було близько 50. Це аптекарі, імпортери медвантажів, ритейлери, торговельні мережі. Співвідношення комерційних і гуманітарних вантажів у рейсах було різне.

На запитання, чому саме "Мрію" зустрічав Президент, Тимошенко відповів, що Президент вважав за необхідне зустріти "Мрію", яка не літала понад два роки.

Читайте також: Усі засоби індивідуального захисту, закуплені за участю ОП, пішли до лікарень - Тимошенко

Як повідомляв Укрінформ, 23 квітня в Україну прибув транспортний літак АН-225 "Мрія" з медичним вантажем. Літак у Києві зустрічали Президент Володимир Зеленський, міністр інфраструктури Владислав Криклій, головний санітарний лікар Віктор Ляшко та інші чиновники. Загалом "Мрія" привезла 103 тонни медичного вантажу.

Тоді Президент Володимир Зеленський заявляв, що "наша "Мрія" привезла в Україну 12 мільйонів масок як для лікарень, так і для аптечних мереж, привезли близько 260 тисяч захисних окулярів для медиків і понад 100 тисяч захисних костюмів 5-го рівня захисту".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-