В Україні зможуть робити до 80 тисяч ПЛР-тестів щотижня – Ляшко

В Україні зможуть робити до 80 тисяч ПЛР-тестів щотижня – Ляшко

Укрінформ
В Україні здійснюють 30 тисяч ПЛР-тестів для виявлення коронавірусу на тиждень із потенційним розширенням до 80 тисяч.

Про це поінформував заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко під час погоджувальної ради парламенту 30 квітня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Щодо тестування: Україна подає в офіційну статистику виключно тестування методом полімеразної ланцюгової реакції. Сьогодні лабораторії обладнані ампліфікаторами, додатково збільшено потужність. Так, як ми і обіцяли: ми вивели країну зараз на 30 тисяч тестів на тиждень із потенційним розширенням до 80 тисяч. Ми очікуємо поставки нових апаратів, які розширять нашу мережу ще на близько 150 одиниць, це дозволить пришвидшити тестування», – зазначив Ляшко.

Читайте також: У МОЗ вважають малоймовірною нову хвилю епідемії після карантину

Водночас, за його словами, МОЗ має намір запустити найближчим часом тестування на наявність антитіл в організмі людини, щоб «ефективно продивитися, як реагувала і чи вчасно виявляла наша система епіднагляду кожен випадок коронавірусної хвороби». При цьому він підкреслив, що вітчизняні фахівці можуть робити мільйон тестів на виявлення антитіл на добу, але на сьогодні немає відповідної рекомендації ВООЗ, що ці тести можуть використовуватись як діагностичні.

«Тому ми будемо використовувати їх виключно ретроспективно, лише для проведення епідрозслідувань. У подальшому при отриманні рекомендації ВООЗ, а ми з ними написали стратегію розширення тестування на території нашої держави, будуть використовуватися ці ІФА-тести, в тому числі й вітчизняного виробництва, і з залученням приватних компаній, для того щоб забезпечити всіх масовим тестуванням у разі, якщо буде показано його ефективність», – уточнив Ляшко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-