НАТО: Партнерство заради миру може бути платформою для набуття членства

НАТО: Партнерство заради миру може бути платформою для набуття членства

Укрінформ
НАТО розглядає програму "Партнерство заради миру" (ПЗМ) як ефективний механізм співпраці з країнами, які не входять до цієї організації, однак вона також є платформою набуття повноправного членства в Альянсі, якщо країни-партнери мають таке бажання.

Про це у понеділок в брюссельській штаб-квартирі Альянсу під час церемонії з відзначення 25-ї річниці участі Австрії в програмі "Партнерство заради миру" заявив заступник Генерального секретаря НАТО Мірче Джоане (Mircea Geoană), повідомляється на сайті Північноатлантичного Альянсу.

"Декларація про нейтралітет від 1955 року є центральною частиною австрійської ідентичності. Право народі та урядів вільних та демократичних держав вирішувати, які відносини будувати у сфері безпеки. НАТО твердо підтримує суверенне право держав обирати власний шлях. Програма ПЗМ надає платформу для поглиблення стосунків з партнерами, і є чітким шляхом до членства для тих країн, які його прагнуть", - зауважив заступник генерального секретаря НАТО.

Читайте також: У НАТО заявили про переслідування американського супутника російським

Він подякував Австрії за суттєвий внесок в операції НАТО, зокрема, у стабілізаційному контингенті НАТО KFOR у Косово, за зусилля з підтримки миру і стабільності у ширшому регіоні Західних Балкан та за участь Австрії в операції НАТО в Афганістані.

Нагадаємо: Україна є учасницею програми НАТО "Партнерство заради миру" з моменту її утворення у 1994 році, вона першою з країн СНД приєдналася до цієї програми 4 лютого 1994 року.

9 липня 1997 року під час саміту НАТО у Мадриді була підписана "Хартія про особливе партнерство Україна-НАТО", яка розширила формат двостороннього співробітництва за рахунок визначення політичних зобов’язань та окреслила напрямки та головні інструменти подальшого розвитку партнерства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-