Реформа занятості: ознаки “трудових відносин” хочуть прописати у новому законі

Реформа занятості: ознаки “трудових відносин” хочуть прописати у новому законі

Укрінформ
Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства пропонує визначити у законодавстві ознаки трудових відносин.

Про це повідомив у Facebook міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов.

"Мінекономіки пропонує чітко визначити трудові відносини в новому законопроєті про труд, який ми скоро винесемо на уряд. На сьогодні такого визначення немає", - написав він.

За словами міністра, відсутність цього поняття у законодавстві дозволяє створювати проблеми бізнесу при перевірках і погіршує права робітників.

Милованов навів текст статті 13 майбутнього законопроєкту, згідно з якою наявність трудових відносин може встановлюватися за низкою ознак. Зокрема, особі регулярно виплачується винагорода у грошовій або натуральній формі за роботу, виконувану (послуги, надані) в інтересах іншої особи. Людина особисто виконує роботи (надання послуг) за конкретною кваліфікацією, професією, посадою за дорученням та під контролем особи, в інтересах якої виконуються роботи (надаються послуги), або уповноваженої нею особи.

Читайте також: Милованов назвав головні напрямки економічних реформ

При цьому, робота виконується (послуги надаються) на визначеному особою, в інтересах якої виконуються роботи (надаються послуги), або уповноваженою нею особою, робочому місці з дотриманням правил внутрішнього трудового розпорядку.

Ще одна ознака - особа виконує роботи (надає послуги) аналогічні за змістом та характером роботі, що виконується штатними працівниками роботодавця.

Водночас, організація умов праці, зокрема, надання засобів виробництва (обладнання, інструментів, матеріалів, сировини, робочого місця) забезпечується особою, в інтересах якої виконуються роботи (надаються послуги), або уповноваженою нею особою.

Тривалість робочого часу та часу відпочинку встановлюється особою, в інтересах якої виконуються роботи (надаються послуги), або уповноваженою нею особою, йдеться у статті.

Раніше міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов заявляв, що в Україні буде проведена реформа зайнятості. Зокрема, у новому законі будуть чітко прописані ознаки трудових відносин, бо на сьогодні працівники не захищені від зловживань через відсутність норм законодавства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-