Кабмін виділив понад 2 мільярди на обладнання, автобуси і їдальні для шкіл

Кабмін виділив понад 2 мільярди на обладнання, автобуси і їдальні для шкіл

Укрінформ
Кабінет міністрів виділив кошти на сучасне обладнання для шкіл, закупівлю шкільних автобусів та ремонти й переобладнання шкільних їдалень.

Про це на брифінгу після засідання уряду заявив Прем'єр-міністр Олексій Гончарук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми прийняли ряд важливих рішень по перерозподілу коштів в рамках системи освіти. Понад 800 млн грн ми спрямували на сучасне обладнання та технології для школярів, понад 1 млрд грн буде спрямовано на освітню сферу, а саме: на придбання шкільних автобусів. 600 млн на ремонти та обладнання їдалень, тому що у нас в цьому році величезна кількість харчових отруєнь, якість системи харчування дітей в школах залишає бажати кращого”, - сказав Гончарук.

Зокрема, Кабінет міністрів виділив 801,6 млн грн для облаштування в школах STEM-лабораторій та профільних кабінетів, повідомляє пресслужба Міністерства освіти та науки.

“2019-го Кабмін інвестував у створення природничо-математичних кабінетів 200 млн грн. Сьогодні ми хочемо зробити розвиток STEM одним із основних пріоритетів МОН. Саме тому ми збільшуємо інвестиції в освітній простір шкіл в 4 рази та передбачаємо 801,6 млн грн для облаштування STEM-лабораторій та інших кабінетів для профільного навчання”, - зазначила міністр освіти і науки Ганна Новосад.

Вона також додала, що, окрім цих інвестицій, опорні та великі школи отримають кошти субвенції “Спроможна школа для кращих результатів”.

“Усі роки програми для закупівлі природничо-математичних кабінетів фінансувалися із залишків освітньої субвенції, які залишилися наприкінці попереднього бюджетного року. Ці 801,6 млн грн - саме такий залишок, який використовуватиметься у 2020 році. Крім цього, безпосередньо в бюджеті 2020 року ми передбачили 3,5 млрд грн на повноцінне оснащення опорних та великих шкіл. Це величезні інвестиції, які зможуть якісно змінити умови навчання для тисяч дітей”, - повідомила Новосад.

Читайте також: Вчителям та лікарям виплатять заборговану зарплату - уряд перерозподілив кошти

Також він додав, що в наступному році уряд має намір вирішити питання створення належних санітарно-гігієнічних умов у приміщеннях шкіл по всій Україні.

На програму “Гідність дитини”, за якою проходить облаштування теплих туалетів у школах, 44,3 млн гривень, додають у пресслужбі.

“Програма “Гідність дитини” розпочалася ще торік, коли ми вперше заговорили про те, що навчання неможливе без забезпечення звичайних людських умов. Ситуація, коли у 21 столітті учні шкіл не мають доступу до теплих туалетів, — неприйнятна. Однак позитивним є те, що ми зрушили проблему з місця і вже маємо перші результати. Приміром, упродовж 2019 року, за даними органів місцевої влади, у школах має бути обладнано 848 внутрішніх вбиралень. І наступного року ми зможемо ще створити їх у школах”, — наголосила міністр освіти і науки Ганна Новосад.

Створення теплих вбиралень проходитиме на засадах співфінансування з місцевою владою. Однак обсяг додаткових інвестицій, які мають докласти до державних коштів місцеві органи самоврядування, буде різним. Так, документ передбачає, що не менш 30% суми мають додати м. Київ, міста обласного значення, об'єднані територіальні громади з адміністративним центром у місті обласного значення, а також області; не менш 10% суми — райони та об'єднані територіальні громади; не менш 5% суми — села (селища), що мають статус гірських населених пунктів, та населені пункти, розташовані на лінії зіткнення.

Як повідомлялося, уряд 27 листопада спрямував 171 млн грн, щоб запобігти заборгованості виплати зарплат учителям.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-