Сьогодні Всесвітній день аудіовізуального спадку, а в Україні - День автомобіліста

Сьогодні Всесвітній день аудіовізуального спадку, а в Україні - День автомобіліста

Укрінформ
З ініціативи ЮНЕСКО сьогодні відзначається Всесвітній день аудіовізуального спадку.

Уперше День аудіовізуального спадку відзначався в 2007 році, а проголошений був на 33-ій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у 2005.

За даними ЮНЕСКО, у загальному потоці інформації, що надходить усіма існуючими комунікаційними каналами, частка зображальної, зображувально-звукової та звукової інформації становить близько 80%. Наразі спостерігається стійка тенденція до поступового збільшення її об’ємів, зростає роль та значення аудіовізуальних документів як наукових джерел. Долаючи мовні та культурні кордони, акумульовані в аудіовізуальних документах знання стали невід’ємною частиною сучасного інформаційного суспільства. Разом з тим, всесвітня аудіовізуальна спадщина, що об’єднує аудіо- та відеозаписи, є надзвичайно вразливою і може бути пошкоджена або повністю втрачена внаслідок недбалого ставлення, природного руйнування, технологічного старіння, а також навмисного знищення. У зв’язку з цим ЮНЕСКО поставила перед собою завдання привернути увагу громадськості до важливості збереження даних матеріалів за допомогою Всесвітнього дня аудіовізуальної спадщини. Аудіовізуальні архіви – це банк колективної пам’яті людства, що зберігається численними державними і приватними структурами. Ці архіви, особливо що знаходяться в периферійних районах, гостро потребують збереження.

Разом з тим, в останню неділю жовтня, українці відзначають День автомобіліста і дорожника.

Свято встановлено «…на підтримку ініціативи працівників автомобільного транспорту і дорожнього господарства…» згідно з Указом Президента від 13 жовтня 1993 року.

Читайте також: ООН оголосила Міжнародний день доступу до інформації: серед ініціаторів резолюції — Україна

Це свято не тільки водіїв, але й ремонтників, інженерно-технічних працівників, керівників автотранспортних підприємств і всіх, хто сумлінно працює, виконуючи власний професійний обов’язок. Без відданості професії цих людей і їхнього почуття відповідальності годі й уявити повсякденне життя сучасного міста і його мешканців. Але якщо з українськими автомобілістами, чиї лави з року в рік зростають, все більш-менш ясно, то з українськими дорогами справи зовсім кепські – на сьогодні вони є одними з найгірших у світі.

Наразі в Україні налічується 46,6 тис км доріг державного значення, ще 123,1 тис км автодоріг місцевого значення перейшли в сферу відповідальності місцевої влади в рамках децентралізації. У березні 2018 року була затверджена Програма розвитку автодоріг України на 2018–2022 роки, загальний обсяг фінансування якої становить 298,349 млрд грн. У 2019 році на дорожні роботи в державному бюджеті передбачено 56 млрд грн. Водночас, для забезпечення комфортних, безпечних та швидких подорожей українськими дорогами буде введена система контролю якості будівництва автомобільних доріг та їх безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-