Українців, які вважають, що країна йде правильним курсом, 45%

Українців, які вважають, що країна йде правильним курсом, 45%

Опитування
Укрінформ
У жовтні кількість українців, які вважають, що події в країні розвиваються у правильному напрямі, порівняно з вереснем зменшилася на 12% - з 57% до 45%.

Про це йдеться у дослідженні Центру Разумкова, проведеному з 4 по 9 жовтня 2019 року.

Як зазначається у дослідженні, 45% респондентів вважають, що події в Україні розвиваються у правильному напрямі (у вересні 2019 р. так вважали 57%), 29% — що події розвиваються в неправильному напрямі (у вересні — 17%).

34% респондентів дотримуються думки, що Україна здатна подолати існуючі проблеми та труднощі протягом найближчих кількох років (у вересні — 41%), 43,5% — що здатна їх подолати у більш віддаленій перспективі (у вересні — 40%) і 10% — що не здатна їх подолати (у вересні — 6%).

Серед державних та суспільних інститутів найчастіше довіра висловлюється до Збройних сил України (їм довіряють 75% опитаних), Президента України (70%), волонтерських організацій (69%), Державної служби з надзвичайних ситуацій (64,5%), Національної гвардії України (64%), Державної прикордонної служби (63,5%), церкви (61%), добровольчих батальйонів (61%), ЗМІ України (56%).

Недовіра найчастіше висловлюється ЗМІ Росії (не довіряють їм 76% опитаних), судовій системі загалом (70%), політичним партіям (66%), місцевим судам (65%), комерційним банкам (64%), прокуратурі (64%), державному апарату (чиновникам) (63%), Верховному суду (59%), Конституційному суду України (57%), Національному антикорупційному бюро України (54%), Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (54%), Національному агентству з питань запобігання корупції (53%), Антикорупційному суду (53%), Національному банку України (51%), профспілкам (49%).

Читайте також: Більшість українців виступають проти "особливого статусу" для ОРДЛО

Загалом, характеризуючи дії влади, найчастіше громадяни України вважають, що нова влада намагається покращити ситуацію в країні, але їй це поки що переважно не вдається зробити (таку думку поділяють 41,5% респондентів), 29% опитаних вважають, що нова влада намагається покращити ситуацію в країні і багато в чому їй це вдається, і 20% — що нова влада не намагається покращити ситуацію в країні, а лише імітує зусилля в цьому напрямі.

23% респондентів вважають, що дії нової влади виправдали їхні сподівання, ще 5% — що дії нової влади виявилися кращими, ніж вони очікували, 9% заявили, що нова влада не виправдала їхніх сподівають, 12% — що від нової влади вони нічого доброго не очікували, так і сталося, 6% — що вони від нової влади нічого доброго не очікували, але вона виявилася ще гіршою, ніж вони думали. Але 40% опитаних громадян дотримуються думки, що ще занадто рано давати оцінку діям влади.

54,5% опитаних вважають, що дії Президента Володимира Зеленського в першу чергу спрямовані на захист загальнонаціональних інтересів, а 24,5% — що його дії насамперед спрямовані на захист власних інтересів та інтересів свого політичного оточення.

48% респондентів вважають, що нинішня влада краща, ніж попередня, 27% — що вона нічим суттєво не відрізняється від попередньої, а 8% — що вона гірша за попередню.

Дослідження було проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 4 по 9 жовтня 2019 року. Було опитано 2015 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-