"Суспільне" за п'ять років отримало рекордну кількість радіочастот

Укрінформ
Радіостанції Національної суспільної телерадіокомпанії України протягом 2014-2019 років отримали 193 радіочастоти, близько половини з яких - цього року.

Про це сказав член комітету Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський під час пресконференції 11 жовтня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"2019 рік ще триває, а щодо Суспільного мовлення Національна рада вже встановила рекорд стосовно виданих FM-частот. Так, за ліцензіями, що передбачають мовлення 24 год/добу, всі три радіостанції Суспільного загалом (Українське радіо, радіо "Культура" і радіо "Промінь") цього року отримали 98 частот, із них 87 були надані вчора на трьох конкурсах. Разом, за період із 2014 по 10 жовтня 2019 року всі три радіомережі Суспільного отримали 193 FM-частоти", - зазначив Костинський.

За його словами, це означає, що Суспільне поширюється не лише на райони, а й на міста із населенням у 50 тисяч осіб.

"Наразі Суспільне отримало можливість сформувати радіомережі, які будуть не гіршими, а навіть у певних випадках і кращими, ніж ті, що є в комерційних мережах. Так, Українське радіо, за результатами конкурсів, здійснюватиме мовлення в 22-ох, радіо "Промінь" - у 19-ти і радіо "Культура" - в 13-ти обласних центрах", - уточнив посадовець.

За його словами, радіопрограми НСТУ відтепер мовитимуть і в семи містах із населенням у понад 500 тисяч жителів (Київ, Львів, Одеса, Харків, Дніпро, Запоріжжя та Кривий Ріг). Як зауважив Костинський, досі в цих населених пунктах могли транслювати свої передачі лише чотири загальнонаціональних комерційних радіомережі: "Хіт FM", "Наше радіо", "Радіо НВ" і "Країна-ФМ".

"До цього невеличкого елітарного клубу приєдналося й Українське радіо, яке, отримавши частоту в Одесі, мовитиме в усіх цих семи містах без винятку, радіо "Промінь" отримало можливість мовити в шести містах із цих семи, за винятком Одеси, і радіо "Культура" - в п'яти, за винятком Одеси і Кривого Рогу", - конкретизував представник регулятора.

Він підкреслив, що Українське радіо за п'ять років перетворилося на найпотужнішу радіомережу в Україні, подібних якій на сьогодні в державі немає. Вона об'єднує 192 населені пункти в 24-х областях. Відтак, в 192-х населених пунктах встановлені передавачі Українського радіо.

"Такого покриття не має жодна інша радіостанція. Найбільша приватна мережа має, умовно кажучи, 50 передавачів", - зауважив Костинський.

Загалом, за даними Нацради, протягом п'яти останніх років мережа Українського радіо зросла на 116 FM-частот, тобто в 2,5 раза з 2014 року.

У свою чергу радіо "Промінь" на сьогодні охоплює 64 населені пункти в 24 регіонах, серед яких 19 є обласними центрами. Впродовж 2014-2019 років її покриття збільшилося на 52 FM-частоти, а мережа загалом зросла більш як у шість разів.

Покриття радіо "Культура", звернув увагу Костинський, за цей час збільшилося вчетверо (на 37 FM-частот), і охоплює нині 49 українських населених пунктів.

Також усі три радіостанції "Суспільного" мають загалом 23 частоти на Донбасі та в Херсонській області, що були отримані на підставі дозволів на тимчасове мовлення.

Читайте також: "Громадське радіо" перемогло у конкурсі на FM-частоту в Києві

Окрім того, на отриманих цьогоріч шести частотах Українське радіо розпочне мовлення на прикордонних територіях Волинської, Закарпатської, Львівської і Чернігівської областей, радіо "Промінь" з цією метою використовує 10 частот - це населені пункти Волинської, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Луганської, Львівської, Миколаївської, Рівненської та Чернігівської областей, а радіо "Культура" збільшило мовлення на прикордонні на дві частоти (у Запорізькій і Луганській областях).

Як повідомляв Укрінформ, Нацрада 10 жовтня підбила результати трьох конкурсів, створивши дві FM-мережі для радіо «Промінь» і радіо Культура» та доповнила новими частотами програму Українського радіо», закінчивши формування цієї загальнонаціональної мережі в інформаційно-аналітичному, публіцистичному, освітньо-розважальному та культурно-мистецькому форматах. Загалом, НСТУ отримала 87 частот у різних населених пунктах країни, зокрема на прикордонних територіях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-