"Віджали" будинок і вкрали колекцію: український політв'язень поскаржився Зеленському

Лист
Укрінформ
Український політв'язень у РФ Віктор Шур повідомляє про те, що після смерті його батька будинок і ділянка їхньої сім'ї виявилися «подарованими чужій людині», а також зникла цінна колекція, яку збирав його батько.

Про це він написав української активістці в Латвії Тетяні Лазді, яка передала копію листа Укрінформу.

«Я (хочу повернутися - ред.) тільки в Україну і жити в Чернігові. У мене там було все, але тепер схоже, що немає. Батько помер 31 серпня, перед смертю подарував землю і будинок чужій людині. Зараз донька з'ясовує ... Загалом, багато питань накопичилося», - пише Шур.

За його словами, батько був на обліку в психдиспансері і тому такий подарунок-угода є дивним. Також політв'язень нагадує, що у його батька була цінна колекція, яку той показував багатьом відомим людям, у тому числі Юлії Тимошенко і Віктору Ющенку. Тепер вся колекція з дому зникла.

Читайте також: У РФ політв'язня Шура примушують відмовитися від зустрічі з консулом - активіст

Тому Шур написав листа Президенту України, а також у Посольство України в Москві про те, що поки він знаходиться в ув'язненні, «відбувається грабіж майна» його сім'ї. І після повернення у нього не буде «ні будинку для проживання, ні майна, яке збирав разом з батьком».

Український політв'язень повідомив про те, що цими днями його відвідав консул України в РФ Сергій Дириза, який розповів про шанси на новий обмін утримуваними особами між Росією й Україною.

У вільний час, за словами Шура, він багато читає, малює, в серпні надіслав доньці цілу серію малюнків на тему «Запорізьких козаків». Стан свого здоров'я він назвав «терпимим».

Як відомо, Віктор Шур був засуджений у Росії до 12 років колонії суворого режиму за обвинуваченням у тому, що він нібито займався в Брянській області розвідувальною діяльністю за завданням Держприкордонслужби України. Згідно з матеріалами справи Шур був затриманий під час спроби зробити фотознімки закритого режимного об'єкту, що насправді є аеродромом, який не працює. За деякими даними, ця територія використовується для випасу рогатої худоби.

Віктор Шур - ювелір, син відомого українського колекціонера рідкісних ікон. За інформацією LetMyPeopleGo, після розпаду СРСР Шур прийняв російське громадянство, виходячи з інтересів свого бізнесу. Однак у нього був дозвіл на проживання в Україні, і до недавнього часу він постійно проживав у Чернігові, де і зараз живе його сім'я.

Рідні Шура ініціювали процес відновлення його в українському громадянстві, і в 2016 році він отримав громадянство України за правом територіального походження.

Точна поштова адреса українського політв'язня: Шур Віктор Валентинович, ФКУ ВК-1 УФСВП Росії по Брянській області, вул.Комарова,д.30, м.Брянськ, 241021, Російська Федерація.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-