Рада відхилила законопроєкт про хімічну кастрацію педофілів

Рада відхилила законопроєкт про хімічну кастрацію педофілів

Укрінформ
Верховна Рада відхилила законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за злочини, вчинені стосовно малолітньої особи, неповнолітньої особи, особи, яка не досягла статевої зрілості".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ставлю на голосування: підтримати пропозицію Президента України відхилити вищезазначений законопроєкт 0977", - оголосив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

Рішення було прийняте 238 голосами.

Як повідомляв Укрінформ, на позачерговому засіданні 11 липня Верховна Рада 8-го скликання ухвалила закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за злочини, вчинені щодо малолітньої чи малолітнього, неповнолітньої чи неповнолітнього та особи, яка не досягла статевої зрілості”.

Він передбачав посилення відповідальності за зґвалтування та розбещення неповнолітніх осіб шляхом внесення змін Кримінального кодексу України. Згідно зі статтею 152 покарання передбачає застосування примусової хімічної кастрації. При цьому її не застосовуватимуть до осіб, що вчинили злочини у віці до 18 років, і до осіб, старших за 65 років.

Відповідно до закону, покарання у вигляді примусової хімічної кастрації полягає у примусовому введенні засудженому антиандрогенних препаратів, які складаються з хімічних речовин, що мають зменшити лібідо та сексуальну активність.

Президент Володимир Зеленський ветував цей закон. У пропозиціях до документа Президент, зокрема, зауважив, що відповідно до Основ законодавства України про охорону здоров'я застосування примусових заходів медичного характеру стосовно осіб, які вчинили суспільно небезпечні діяння, примусового лікування до осіб, які вчинили злочини та мають хворобу, що становить небезпеку для здоров'я інших осіб, допускаються виключно з підстав і в порядку, передбачених законом.

Читайте також: Зеленський ветував закон про хімічну кастрацію

Натомість закон, що надійшов на підпис, не містить чітко визначеного порядку примусового застосування хімічної кастрації. За таких обставин введення антиандрогенних лікарських препаратів усім засудженим, які вчинили згаданий злочин, незалежно від наявності в особи протипоказань до введення таких препаратів, може мати наслідком погіршення стану її здоров'я або стати причиною передчасної смерті. Відтак матиме місце порушення невід'ємного права на життя, закріпленого Конституцією України, наголошував глава держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-