Вирок виконавцям нападу на Гандзюк не має жодного відношення до Мангера — адвокат

Вирок виконавцям нападу на Гандзюк не має жодного відношення до Мангера — адвокат

Документ
Укрінформ
Рішення Верховного суду свідчить, що вирок виконавцям нападу на Катерину Гандзюк не має жодного відношення до Владислава Мангера.

Про це повідомив у Facebook адвокат Мангера Дмитро Ільченко, оприлюднивши постанову Верховного суду від 26 вересня 2019 року.

"Верховний суд визнав, що вирок виконавцям нападу на Катерину Гандзюк не має жодного відношення до Владислава Мангера. Тобто прокуратура обдурила родичів Гандзюк, переконавши їх підписати угоду про визнання вини в обмін на "точно встановимо замовника", - вважає адвокат.

Як ідеться в Постанові Верховного суду, суд розглянув кримінальне провадження за касаційними скаргами сторони захисту Мангера і Ставицького на постанову судді Дніпровського апеляційного суду від 18 липня 2019 року в кримінальному провадженні щодо Сергія Торбіна, Микити Грабчука, Володимира Васяновича, В'ячеслава Вишневського, Віктора Горбунова.

Касаційну скаргу Верховний суд залишив без задоволення. Постанову судді Дніпровського апеляційного суду від 18 липня 2019 року Верховний суд залишив без змін.

Як прокоментував Ільченко кореспонденту Укрінформу, своєю постановою Верховний суд підтвердив, що у вироку виконавцям немає жодного слова про те, хто є замовником злочину проти Катерини Гандзюк.

"Прокуратура заявляла, що угода з виконавцями була укладена саме з тією метою, щоб нібито зафіксувати відомості про замовників. Проте, як було встановлено судом, цього зроблено не було, прокуратура просто так дала виконавцям мінімальні терміни без будь-якої користі для розслідування справи", - вважає Ільченко.

Читайте також: Ніч на Банковій-2: активісти вимагають розслідувати вбивство Гандзюк

Як повідомляв Укрінформ 31 липня 2018 року в Херсоні зловмисники облили сірчаною кислотою виконуючого обов'язки керуючого справами виконавчого комітету Херсонської міської ради Катерину Гандзюк. Вона отримала опіки 40% тіла. Жінці зробили більше десяти операцій, проте 4 листопада 2018 року Гандзюк померла в лікарні.

Кримінальне провадження про напад на Катерину Гандзюк до листопада 2018 року розслідувалася слідчими Національної поліції. Ними було повідомлено про підозру п'ятьом особам.

6 листопада 2018 року справу передали в СБУ. Було зібрано докази та повідомлено про підозру кримінальному авторитету Олексію Левіну та голові Херсонської облради Владиславу Мангеру, а також Ігорю Павловському, на той час помічнику народного депутата Миколи Паламарчука, в приховуванні цього злочину. Обвинувальний акт щодо Павловського вже розглядає суд.

25 квітня підозру Мангеру замінили - на «замовлення завдання тілесних ушкоджень».

У травні 2019 року Шевченківський районний суд Києва заочно заарештував Левіна (Москаленка), підозрюваного в причетності до організації вбивства. Як було встановлено, Левін ще 19 серпня 2018 року виїхав за кордон.

6 червня 2019 року Покровським районним судом Дніпропетровської області винесено вирок безпосередньому організатору злочину Сергію Торбіну та співучасникам - Микиті Грабчуку, Володимиру Васяновичу, В'ячеславу Вишневському і Віктору Горбунову. Їм призначено покарання від трьох до шести з половиною років відповідно до затвердженої угоди про визнання вини між прокурором і обвинуваченими. Вирок набув законної сили.

Служба безпеки України у співпраці з Інтерполом здійснює міжнародний розшук підозрюваного в організації вбивства активістки Катерини Гандзюк Олексія Левіна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-