"Планувалася зустріч Путін — Ярош": Карпюк розповів про спецоперацію ФСБ

Укрінформ
Визволений український політв’язень Микола Карпюк заявив, що його арешт ФСБ РФ був добре спланованою операцією.

Про це він заявив під час пресконференції в Укрінформі.

Карпюк пояснив, що на початку 2014 року був заступником лідера організації "Правий сектор" Дмитра Яроша і був відповідальним за підготовку з’їзду, "на якому Українська національна асамблея як політична партія мала провести перейменування, ребрендінг на "Правий сектор".

"Потім я зрозумів, що це була дуже добре спланована операція, і вона була розрахована на те, що якщо не Дмитра Яроша, а когось із керівництва "Правого сектору" необхідно арештувати для того, аби внести деструктив якраз у процес формування "Правого сектору" як політичної партії", - сказав колишній політв'язень.

Читайте також: Про арешт Клиха здогадався після додаткового допиту про війну в Чечні - Карпюк

Він розповів, що тоді, у 2014-му, до нього звернувся хрещений його сина, якому він дуже довіряв. "Він звернувся до мене за кілька днів до цієї поїздки з тим, що Путін та його оточення має велике бажання зустрітися з керівництвом "Правого сектору". Так трапилося, що мені прийшлося виїхати на кілька днів із Києва. Повернувся я 15-го (березня - ред.) увечері, 16-го в нас була нарада тодішнього керівництва "Правого сектору", на котрій приймалося рішення, їхати мені чи ні", - зазначив Карпюк.

За його словами, одним із аргументів "за" цю поїздку було те, що це мала бути попередня розмова з Путіним або з людиною із його близького оточення, від якої залежала, власне, зустріч Путіна з Ярошем.

Читайте також: Карпюк розповів, про що йшлося у його свідченнях щодо Яценюка

"Таким чином, узгодивши все це, довіряючи людині, котра займалася організацією цього процесу, та усвідомлюючи, що ми стоїмо на порозі війни з Росією і в нас з’являється шанс зберегти мир, було прийнято рішення на цю поїздку. Ми їхали автомобілем, на кордоні України і Росії приїхали групи ФСБ і мене заарештували", - розповів Карпюк.

Він визнав, що з його боку їхати у Росію було "великою дурницею", проте, пояснив активіст, він не міг собі уявити, що у ХХІ столітті "навіть у тій же Росії може бути таке беззаконня і таке ставлення до людей".

Водночас Карпюк наголосив, що "ні Наливайченко, ні Дмитро Ярош ... не мають ніякого відношення до його ув’язнення".

Читайте також: Карпюк - про росТБ: Як треба зневажати народ, щоб так цинічно йому брехати?

На уточнювальне запитання кореспондента Укрінформу, з ким саме він мав зустрітись у Росії, Карпюк відповів: "Нам говорилося про те, що в Ново-Огарьово відбудеться зустріч безпосередньо із Путіним. У те, що Путін зустрінеться з нами, я особисто не вірив. Я думав, що це буде якась людина з його близького оточення. Ярош про це (поїздку до Росії - ред.) знав, тому що ми 16 березня, якраз напередодні цієї поїздки, зібралися керівництвом "Правого сектору" і обговорювали питання... Там не стояло питання безпосередньо мені їхати... Вирішили, що повинен їхати я в результаті цієї наради".

Як повідомлялося, 7 вересня Україна і Росія провели взаємне звільнення утримуваних осіб у форматі "35 на 35". На Батьківщину тоді повернулися 11 незаконно засуджених українців, серед яких Микола Карпюк і Станіслав Клих, а також 24 моряки, які були захоплені Росією у районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Читайте також: Пресконференція звільненого політв'язня Карпюка в Укрінформі

26 травня 2016 року суд Чечні засудив українців Карпюка та Клиха до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно. Їх звинуватили у вбивстві російських військових у Грозному в 1994-1995 роках.

За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994 - на початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія. На слуханнях сторона обвинувачення не надала жодних доказів того, що Клих і Карпюк були в Чечні в цей період.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-