Україна видала Австрії спортсмена, підозрюваного у розбещенні неповнолітніх

Україна видала Австрії спортсмена, підозрюваного у розбещенні неповнолітніх

Укрінформ
Українська влада видала Австрії двократного олімпійського чемпіона по дзюдо та тренера Петера Зайзенбахера, який перебував у розшуку за обвинуваченням у розбещенні неповнолітніх у себе на батьківщині.

Колишній спортсмен у четвер був доставлений у Відень, а в суботу взятий під арешт, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

Згідно з інформацією австрійських ЗМІ, екстрадиція Зайзенбахера відбулася після того, як минулої суботи він спробував за підробленим австрійським паспортом виїхати до Польщі з України. Австрієць був затриманий українськими прикордонниками, після чого він був переданий австрійській стороні.

Як зазначає "Австрійське агентство преси" (АРА), така видача стала можливою з початку весни 2019 року після того, як Україна ратифікувала додатковий протокол до Європейської конвенції про видачу правопорушників.

Читайте також: У Києві затримали іноземця, розшукуваного за причетність до ІДІЛ

Водночас, повідомляється, що після свого затримання прикордонниками Зайзенбахер також сам висловив бажання повернутися до Австрії та звернувся за допомогою до австрійського консульства. Після цього, у четвер, до Львова прибули двоє співробітників австрійської кримінальної поліції та забрали до Австрії колишнього спортсмена, який вже понад два з половиною роки уникав австрійського правосуддя.

В суботу Кримінальний суд Відня прийняв рішення про застосування щодо Зайзенбахера запобіжного заходу у вигляді арешту з огляду на небезпеку втечі. 59-річний ексспортсмен відмовився від подачі апеляції на це рішення суду, як і будь-яких заяв. Рішення щодо дати судового процесу по суті наразі не прийнято.

Читайте також: Голова МЗС Молдови пояснив, чому затягується екстрадиція судді Чауса

Як повідомляв Укрінформ, дворазовий олімпійський чемпіон з дзюдо, громадянин Австрії Петер Зайзенбахер обвинувачується у вчиненні злочинів сексуального характеру щодо неповнолітніх і зловживанні службовим становищем.

За інформацією прокуратури Відня, в період з 1997 по 2004 рік він, бувши тренером з дзюдо, здійснював дії сексуального характеру відносно трьох на той момент неповнолітніх дівчат. Згідно з австрійським законодавством, йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі від одного до десяти років.

Читайте також: В Італії затримали росіянина за підозрою у крадіжці технологій США

Зайзенбахер перебував у міжнародному розшуку після того, як в грудні 2016 року не з'явився за викликом в земельний суд Відня. Після цього був виданий ордер на його арешт та запущено процедуру розшуку. 1 серпня 2017 року українські правоохоронці затримали австрійця у Києві, де він переховувався на одній з квартир. Водночас, негайна видача підозрюваного затягнулася через судову та бюрократичну тяганину, а пізніше Австрії було відмовлено в екстрадиції, посилаючись на те, що термін давності за інкримінованими Зайзенбахеру злочинами минув.

Сам Зайзенбахер публічно не висловлювався стосовно висунутих йому обвинувачень, щодо нього діє презумпція невинуватості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-