Мін’юст оновить склад антирейдерської комісії наполовину

Мін’юст оновить склад антирейдерської комісії наполовину

Укрінформ
Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Міністерстві юстиції Україниу подальшому працюватиме, але її склад оновиться щонайменше наполовину.

Про це він заявив у інтерв’ю “Цензор.НЕТ”.

“Не всі фахівці, які на різних етапах займаються скаргами, входять до її складу. Загалом антирейдерська комісія працюватиме й надалі, але її кадровий склад буде оновлено щонайменше наполовину”, - сказав Малюська.

На прохання журналіста оцінити роботу антирейдерської комісії, міністр відповів, що особисто знає про низку випадків, коли дрібні підприємці змогли через неї захистити свої права. “Але були об’єктивні проблеми, які так і не розв’язано упродовж багатьох років. Чому їх не було розв’язано, не знаю, але люди, які там працюють – це співробітники Мін’юсту, вони отримують мізерні зарплати, а за фактом розпоряджаються мільярдами. Тобто це висновки по заводах, фабриках, високовартісних об’єктах нерухомості”, - додав він.

Малюська пояснив, що тому кваліфікація таких людей має бути надзвичайно високою, а їхня діяльність – максимально прозорою. “Як усе це забезпечити в поточних умовах діяльності Міністерства юстиції, я не зовсім розумію, тому й було прийнято рішення, щоб функцію початкового аналізу скарг передати особам, що фінансуватимуться коштом донорської допомоги”, - поділився міністр.

На його думку, суттєво змінити ситуацію може оновлення складу антирейдерської комісії з залученням фахівців, які не є співробітниками Мін’юсту, та мають відповідну кваліфікацію і репутацію. “Зараз нам потрібно знайти фінансування, людей і обладнати їм робочі місця. Плануємо вкластися з цими організаційними питаннями у два тижні. Тож, крім законодавчого, ми за місяць закриваємо і кадрове питання”, - розповів Малюська.

Міністр пояснив, що механізм розгляду скарг комісією буде використовуватися як інструмент протидії рейдерству. “Але щойно ми налагодимопроцедури, приберемо чорних суб’єктів з ринку, антирейдерська комісія припинить свою діяльність”, - зазначив Малюська. За його словами, планується ліквідувати комісію орієнтовно влітку.

“Далі все передаємо в суди, щоб вони розглядали таку категорію справ. Так плануємо. Побачимо, чи встигнемо зробити все необхідне, щоб система працювала без ручного втручання Міністерства юстиції. Як тільки переконаємося, що система працює, комісії не буде”, - наголосив міністр.

Водночас Малюська уточнив, що так звана антирейдерська комісія не є органом, який приймає остаточне рішення. “Рішення приймаю я як міністр. Комісія – це консультативно-дорадчий орган, який формує висновки. І на підставі цих висновків я підписую чи не підписую наказ”, - розповів міністр.

Читайте також: Безоплатна правова допомога є пріоритетною для Мін’юсту — Малюська

Також він додав, що діяльність такої комісії наразі не врегульована законом. “Це питання було врегульовано постановою Кабінету міністрів. Взагалі її мета, як на мене, ретроспективно була у розмиванні відповідальності за ті рішення, які ухвалювалися під час розгляду скарг. Коли є колективне рішення, сформоване групою працівників, на його підставі міністр спокійно підписує документ, глибоко не аналізуючи, що ж там власне відбулося”, - зауважив Малюська.

Як повідомлялося, положення про Комісію з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації (колегіальний консультативно-дорадчий орган при Міністерстві юстиції України) було затверджено наказом міністра юстиції Павла Петренка 12 січня 2016 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-