У Міноборони пояснили, чому з'явився фейк про Яворівський полігон

У Міноборони пояснили, чому з'явився фейк про Яворівський полігон

Укрінформ
Фейк немов би від імені керівника Об’єднаної багатонаціональної групи з підготовки – Україна на Яворівському полігоні щодо низького рівня освіти і культури українських військовиків є спробою вбити клин в українсько-американську співпрацю.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу зазначив представник інформаційного центру Міністерства оборони полковник Олександр Поронюк.

“Днями в мережі Інтернет з’явилася інформація націлена на дискредитацію Українського війська. Автор цього допису видає себе за командувача Об’єднаної багатонаціональної групи з підготовки – Україна (ОБГП-У) і паплюжить авторитет наших військових. Офіційні представники Об’єднаної багатонаціональної групи з підготовки – Україна спростували цю інформацію. Ця особа – самозванець і не представляє інтереси ОТГ «Карантан» або ОБГП-У. Іншими словами, фейк від імені американського офіцера — тупо заточений клин в українсько-американську військову співпрацю», - каже представник інформаційного центру Міноборони.

За словами Поронюка, Роберт Трейсі, від імені якого виступає фейк-мейкер, очолює Об`єднану групу і в даний час знаходиться на Яворівському полігоні. Він охоче спілкується із журналістами в межах своєї компетенції. За словами Поронюка, є певні правила, за якими американська сторона працює з медіа. Зокрема, усі офіційні повідомлення Об`єднаної групи робляться через пресслужбу. І їхні засоби комунікації — це офіційні пресрелізи.

“У них не заведено, щоб військові керівники, офіцери, сержанти, солдати могли висловлювати у ЗМІ власні думки, тому що для цього є люди, які за це відповідають”, - підкреслив полковник.

Як зазначив Поронюк, у фейку використано інформаційний привід для того, щоб дискредитувати рівень освіченості українських військовиків, а саме те, що вони не знають англійської мови і навіть не можуть спілкуватися між собою, бо частина із них говорить румунською, угорською та іншими мовами.

“На полігоні дійсно проходять підготовку гірських піхотинців вихідці із гірських прикордонних територій України, які межують із Румунією, Угорщиною, Словаччиною, Польщею. Але всі вони знають українську мову. Та й до англійської дуже багато людей проявляють підвищений інтерес, знаючи, що вона знадобиться їм у спілкуванні з іноземними партнерами та відкриває нові можливості в освоєнні військової спеціальності, зокрема, в стажуваннях за кордоном”, - сказав Поронюк.

Він уточнив, що люди, які проходять підготовку на Яворівському полігоні, як і в усіх ЗСУ, мають базову середню або середню спеціальну освіту, тому назвати їх безграмотними — нонсенс. В армії людей, які не мають базової освіти, немає.

Читайте також: "Блог" американського військового про Яворівський полігон виявився фейком

Як повідомляв Укрінформ, англомовний блог, що ведеться нібито від імені американського підполковника, командира "Об’єднаної багатонаціональної групи з підготовки – Україна" Роберта Трейсі, 23 серпня розмістив публікацію із заголовком "Українські солдати – найслабше місце Яворівського навчального центру". У ньому автор звинувачує українських солдатів у незнанні англійської мови, ледарстві, жадібності, поголовному пияцтві, низькому рівні освіченості та інтелекту, корумпованості.

Фото: Галина Терещук, Радіосвобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-