Чехія збільшує майже вдвічі квоту для українських працівників

Чехія збільшує майже вдвічі квоту для українських працівників

Укрінформ
У Чеській Республіці з вересня буде функціонувати три програми для залучення працівників з-за кордону замість нинішніх шести, при цьому кількість українських фахівців буде збільшена майже вдвічі — до 40 тисяч.

Про це з посиланням на рішення уряду від понеділка повідомляють Ceske Noviny.

"40 тисяч працівників із України матимуть змогу приїжджати до Чехії щорічно замість нинішніх 19 600", - йдеться у повідомленні.

Із Сербії та Чорногорії компанії зможуть приймати по 2 тисячі осіб, з Філіппін, Монголії та Молдови — по тисячі, з Індії - 600 та з Казахстану – 300.

За даними Міністерства внутрішніх справ Чехії, роботодавці найбільше зацікавилися саме працівниками з України через їхню мовну та культурну близькість до чехів. Через це квоту збільшили. При цьому колишня квота щодо українських сільськогосподарських працівників не була вибрана. Найбільшими проблемами були тривалий термін обробки та очікування подання заявки на карту працівника, через що багато претендентів зрештою змушені були відмовитися.

Загалом кількість програм із залучення іноземців скорочена вдвічі – з 6 до 3, хоча перелік країн у програмах розширено.

Для управління міграцією робочої сили використовуються спеціальні програми. Чеська Республіка впроваджує їх із 2012 року. Три з них були для висококваліфікованих працівників, інвесторів, експертів з України та Індії. Дві — для середнього та низькокваліфікованого персоналу (перша — для людей з України, друга — із Монголії, Філіппін та Сербії), а також для залучення працівників у сільське господарство з України навіть без кваліфікації.

Читайте також: 20% українців пропрацювали за кордоном і більше не хочуть

З вересня 2019 року буде три програми: для фахівців у ключових галузях економіки та наукових працівників, для висококваліфікованих та кваліфікованих працівників.

У проєктах беруть участь роботодавці, які відповідають заданим умовам. Обрані ними іноземні працівники повинні швидше чи легше отримати необхідні дозволи в посольствах чи консульствах Чехії у своїй країні.

У 2018 році 1100 компаній набрали загалом 23 тисячі працівників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-