Найбільша хвиля міграції українців спостерігалася на початку 90-х років — Рева

Найбільша хвиля міграції українців спостерігалася на початку 90-х років — Рева

Укрінформ
Міністр соціальної політики Андрій Рева зазначив, що найбільша хвиля міграції українців за часи незалежності відбулася на початку 90-х років.

Про це він сказав під час підсумкової пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Найбільша хвиля міграції була на початку 90-х років. Після розпаду Радянського Союзу величезна кількість людей — до семи мільйонів, на постійній основі працювали за кордоном. Ця перша хвиля міграції була дійсно достатньо велика, але починаючи з нульових років, тобто після 2000 року, по мірі того, що ситуація в Україні почала покращуватися, люди почали повертатися", - розповів Рева.

Водночас він зазначив, що після подій 2014 року - агресії Російської Федерації, окупації частини території України, втрати 25% промислового потенціалу України, зниження рівня соціального захисту українців, відбулася друга хвиля міграції, котра припала на 2015, 2016, 2017 роки.

"Що сьогодні відбувається. Якщо подивитеся на такий показник, як сума переказів коштів з-за кордону, яка здійснюється по відповідним платіжним система, то вже у 2019 році сума росте, але не значно. Вона росте еквівалентно заробітній платі працівників, які працюють за кордоном. Ми можемо сказати, що тенденція, що люди масово виїжджають, як це було раніше, вже не зовсім так", - пояснив Рева.

Читайте також: Рева сподівається, що не буде “трудовим мігрантом” і працюватиме в Україні

Окрім того, він уточнив, що за даними Державної міграційної служби та Державної прикордонної служби, за кордоном на постійній основі працює 3 млн 200 тис. громадян.

"Усього у міграційних процесах, тобто хтось виїхав та повернувся, але не постійно працює за кордоном, задіяно близько 7-9 млн осіб. І коли говорять, що за кордоном працюють 7-9 млн - це неправда. На постійній основі в нас працює за кордоном 3 млн 200 тис. громадян", - наголосив Рева.

На його думку, це велика кількість.

"Це втрати для нашої країни. Це велика соціальна проблема і ніякі гроші, які люди ці присилають з-за кордону, не можуть компенсувати того, що сім’ї у нас розділені, що діти виховуються без батька чи без матері, і що люди змушені жити за кордоном", - зауважив міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-