ВРП “завернула” клопотання про арешт судді Татькова

ВРП “завернула” клопотання про арешт судді Татькова

Укрінформ
Вища рада правосуддя повернула клопотання заступника генерального прокурора Сергія Кізя про надання згоди на утримання під вартою судді Вищого господарського суду України Віктора Татькова.

Відповідне рішення оголосив голова ВРП Володимир Говоруха під час засідання, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Вища рада правосуддя ухвалила подання заступника генерального прокурора Кізя Сергія Миколайовича про надання згоди на утримання під вартою судді Вищого господарського суду України Віктора Татькова Івановича повернути”, - сказав Говоруха.

Водночас на сторінці пресцентру Судової влади у Facebook повідомляється, що “за вимогами частини третьої статті 58 Закону України "Про Вищу раду правосуддя" подання повинно бути вмотивованим, містити конкретні факти і докази, що підтверджують вчинення суддею суспільно небезпечного діяння, визначеного Кримінальним кодексом України, обґрунтування необхідності такого затримання (утримання)”.

“Подання, що не відповідає вимогам статті 58 Закону про ВРП, Вища рада правосуддя вмотивованим рішенням повертає генеральному прокурору або його заступнику”, - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Екс-главі Госпсуду часів Януковича повернули недоторканність і мантію

На засіданні були присутні представник Генпрокуратури Сергій Новіков та адвокат Віктора Татькова Павло Попков.

“Хочу зазначити, що в Республіці Австрія розпочалася процедура екстрадиції Татькова Віктора Івановича, а для того, щоб вона закінчилася і все ж таки Татьков з’явився на території України, нам потрібно рішення про запобіжний захід у вигляді взяття під варту. Лише таким чином ми можемо закінчити процедуру екстрадиції”, - сказав Новіков, представляючи клопотання.

Натомість адвокат Татькова закликав ВРП не задовольняти клопотання ГПУ.

Окрім того, перед початком засідання Новіков вніс клопотання про проведення засідання у закритому режимі, “оскільки відомості, які зараз можуть бути оголошені, можуть у подальшому нашкодити слідству”.

Адвокат Татькова виступив проти задоволення клопотання про проведення закритого засідання.

Порадившись у нарадчій кімнаті, ВРП ухвалила відмовити у задоволенні цього клопотання.

Як повідомляв Укрінформ, 8 серпня 2019 року ВРП відклала розгляд питання щодо звільнення з посади судді Вищого господарського суду України Віктора Татькова.

Татьков за часів президентства Віктора Януковича очолював Вищий господарський суд України. Від жовтня 2016-го Татьков є підозрюваним у втручанні в діяльність судових органів та роботу автоматизованої системи документообігу суду. За версією Генпрокуратури, він фактично підпорядкував собі систему ухвалення судових рішень.

У жовтні 2016 року Татьков вилетів до Польщі. Пізніше він залишився за кордоном під приводом лікування. Зокрема, проживав у Німеччині та Австрії.

За клопотанням слідства численне майно Татькова, оформлене на його родичів та друзів, було заарештоване в рамках кримінальної справи.

28 березня 2019 року Подільський районний суд Києва задовольнив клопотання слідчих управління спецрозслідувань Генпрокуратури та передав 143 об’єкти нерухомості оточення Татькова до управління АРМА. За даними Генпрокуратури, тривалий час близькі до судді люди отримували дохід від здачі цього майна в оренду в розмірі близько 8 мільйонів гривень щомісяця.

30 травня 2019 року стало відомо, що суддя Подільського районного суду Києва Володимир Гребенюк скасував арешт чотирьох квартир, трьох гаражів та нежитлового приміщення в елітному комплексі «Новопечерські Липки». Ця нерухомість оформлена на батьків оперної співачки Ганни Братусь – подруги родини Татькова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-