Екс-главі Госпсуду часів Януковича повернули недоторканність і мантію

Екс-главі Госпсуду часів Януковича повернули недоторканність і мантію

Укрінформ
Верховний Суд повернув колишньому голові Вищого госпсуду Віктору Татькову суддівську недоторканність, а з частини елітного майна його близького оточення зняли арешт.

Про це йдеться у програмі «Схеми: корупція в деталях», повідомляє Укрінформ.

Зазначається, що ​Велика палата Верховного Суду 4 червня визнала незаконною і скасувала постанову Верховної Ради про звільнення Віктора Татькова з посади судді Вищого господарського суду України. Це рішення є остаточним та не підлягає оскарженню.

Як пояснюють юристи, це означає, що Татьков таким чином поновився у статусі судді і повернув суддівську недоторканність. У свою чергу це ускладнить роботу українському слідству – адже тепер для затримання Татькова, взяття його під варту чи арешту їм потрібно буде отримати ще згоду Вищої ради правосуддя, йдеться у програмі.

29 вересня 2016 року постановою Верховної Ради Віктор Татьков був звільнений з посади судді Вищого господарського суду України у зв'язку з порушенням ним вимог щодо несумісності. Але він майже одразу оскаржив рішення парламенту, аргументуючи це порушенням процедури його ухвалення. Зокрема, аргументом захисту було несвоєчасно повідомлення Татькова про розгляд у парламенті питання про його звільнення, яке, відповідно, розглядалось за відсутності судді та без обговорення. Крім того, адвокати Татькова у скарзі зазначили, що під час голосування окремі депутати голосували картками відсутніх колег.

Віктор Татьков за часів президентства Віктора Януковича очолював Вищий господарський суд України, де ставили останню крапку в суперечках навколо майна та бізнесу. Від жовтня 2016-го Татькова підозрюють у втручанні у діяльність судових органів та роботу автоматизованої системи документообігу суду. За версією Генпрокуратури, він фактично підпорядкував собі систему ухвалення судових рішень.

Читайте також: ВРП перенесла розгляд звільнення судді Вищого госпсуду Ємельянова

Сам Татьков нині перебуває за кордоном: спочатку він лікувався у Німеччині, а згодом переїхав до Австрії, де попросив політичного притулку.

За клопотанням слідства численне майно, оформлене на близьких та друзів Татькова, було заарештоване в рамках кримінальної справи.

28 березня 2019 року Подільський районний суд Києва задовольнив клопотання слідчих управління спецрозслідувань Генпрокуратури та передав 143 об’єкти нерухомості оточення Татькова до управління АРМА. За даними Генпрокуратури, тривалий час близькі до екс-судді люди отримували дохід від здачі цього майна в оренду в розмірі близько 8 мільйонів гривень щомісяця.

30 травня 2019 року стало відомо, що суддя Подільського районного суду Києва Володимир Гребенюк скасував арешт чотирьох квартир, трьох гаражів та нежитлового приміщення в елітному комплексі «Новопечерські Липки». Ця нерухомість оформлена на батьків оперної співачки Ганни Братусь – подруги родини Татькова.

Фото: ТСН

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-