ВРП перенесла розгляд звільнення судді Вищого госпсуду Ємельянова

ВРП перенесла розгляд звільнення судді Вищого госпсуду Ємельянова

Укрінформ
Вища рада правосуддя перенесла розгляд питання про звільнення з посади судді Вищого господарського суду Артура Ємельянова.

Відповідне рішення ухвалено на засіданні ВРП у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Відкласти розгляд питання про звільнення Ємельянова Артура Станіславовича з посади судді Вищого господарського суду", - оголосив очільник ВРП Ігор Бенедисюк.

Таким чином було задоволено клопотання адвоката Ємельянова про перенесення розгляду цього питання до публікації окремої думки одного з членів ВРП, яку він висловив 15 лютого 2019 року під час ухвалення рішення ради правосуддя про відхилення скарги судді на ухвалу Другої дисциплінарної палати ініціювати його звільнення.

Звільнення Ємельянова ініціювали на підставі пункту 3 частини 6 статті 126 Конституції через скоєння істотного дисциплінарного проступку і грубе нехтування обов’язками.

Читайте також: ВРП розгляне звільнення судді Вищого госпсуду Ємельянова

Рішенням Другої дисциплінарної палати ВРП від 4 червня 2018 року суддю Ємельянова було притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до нього дисциплінарне стягнення у вигляді внесення подання про звільнення з посади судді.

Друга дисциплінарна палата ВРП дійшла висновку, що, “перебуваючи на посадах голови Ради суддів господарських судів України та заступника голови Вищого господарського суду, суддя Ємельянов, використовуючи своє службове становище, 7 лютого 2014 року прибув на збори суддів господарського суду міста Києва та під час свого виступу на вказаній нараді здійснив неправомірний вплив на безсторонність суддів господарського суду міста Києва, зокрема на суддю Аллу Пригунову, а також шляхом спонукання та тиску здійснив втручання у процес здійснення судочинства суддею господарського суду Києва Пригуновою у справах, що перебували у її провадженні в період до 2014 року, у яких, як він зазначав, вбачається “державне питання”.

Читайте також: ВРП звільнила з посад чотирьох суддів

У рішенні Другої дисциплінарної палати також зазначалося, що дії Ємельянова у період 2013-2014 рр свідчать про його втручання у процес здійснення судочинства суддею господарського суду Києва Пригуновою, вирішення конкретних судових справ, перешкоджання здійсненню судами правосуддя на визначених законом засадах, тиск на суддів шляхом спонукання, погроз, шантажу та іншого протиправного впливу.

Ємельянов оскаржив це рішення. Проте ВРП 15 січня 2019 року відхилила його скаргу і залишила попереднє рішення дисциплінарної палати без змін.

Як повідомлялося, Генпрокуратура у жовтні 2016 року оголосила підозру у вчиненні злочинів суддям Вищого господарського суду Артуру Ємельянову і Віктору Татькову, які в 2011-2014 роках обіймали посади голови суду та заступника голови. За даними ГПУ, судді підозрюються у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів), ч. 2 ст. 376-1 (незаконне втручання в роботу автоматизованої системи документообігу суду) Кримінального кодексу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-