Вперше половина українців вважає, що країна рухається в правильному напрямку

Вперше половина українців вважає, що країна рухається в правильному напрямку

Опитування
Укрінформ
Після виборів істотно зросла віра громадян у те, що Україна здатна подолати наявні проблеми та труднощі впродовж найближчих кількох років.
Про це під час пресконференції повідомила старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України, директор Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, передає кореспондент Укрінформу.

“За попередні роки, з 2015-го по 2018-й, таких «оптимістів» було 17–22%, а в серпні 2019 року – вже 48%, і лише 8% не вірять, що Україна на це здатна”, - сказала вона.

Віра в перспективи України здолати труднощі переважає в усіх регіонах та серед громадян усіх вікових категорій, особливо – серед молоді віком до 30 років (62%).

Також, за її словами, у серпні 2019 року вперше за роки замірів (з 2004 року) половина громадян вирішила, що події в Україні розвиваються у правильному напрямі (протилежної думки дотримуються 23% і ще 26% не визначилися).

Позитивна оцінка розвитку подій в Україні переважає в усіх регіонах та вікових групах, а найбільш оптимістичні оцінки у Західному регіоні (63%) та в групі молоді, віком до 30 років (71%). Для порівняння: у грудні 2018 року лише 18% визначали розвиток подій як правильний, а 70% – як неправильний. Відносно позитивні оцінки були зазвичай після президентських виборів: у червні 2005 року (43% громадян оцінювали розвиток подій як правильний і 31% – як неправильний) та у квітні 2010 року (відповідно, 35% і 34%).

Читайте також: Майже 90% українців підтримують незалежність України

Загальнонаціональне дослідження громадської думки населення України було проведене Фондом "Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 8 по 20 серпня 2019 року. Опитування проводилося в 103 населених пунктах у всіх областях України, окрім Автономної Республіки Крим. У Донецькій і Луганській областях опитування проводилося тільки на територіях, які контролюються Україною.

Усього було опитано 2040 респондентів (старше 18 років). Статистична похибка вибірки не перевищує 2.3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-