Про звільнення моряків і політв'язнів з Путіним говорили і Макрон, і Трамп — Зеркаль

Про звільнення моряків і політв'язнів з Путіним говорили і Макрон, і Трамп — Зеркаль

Укрінформ
У Міністерстві закордонних справ розраховують, що міжнародні перемовини на вищому рівні щодо звільнення українських моряків і політв'язнів у Російській Федерації приведуть до їх повернення додому.

Про це в ефірі "5 каналу" заявила заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, коментуючи повідомлення росЗМІ про те, що українських моряків наприкінці серпня повернуть в Україну.

"Ми боролися за це повернення довгі місяці, і будь-яка позитивна новина з цього приводу дуже вітається. Що стосується механізму (повернення - ред.) , то будь-який механізм для нас є прийнятним, окрім одного - надання якихось невідомих державних гарантій щодо наших моряків, які незаконно утримуються в Москві і над якими відбувається незаконне судилище. Тому для нас дійсно важлива ця новина. Звичайно, дуже прикро, що невідомі джерела, тому тут 50 на 50, але ми будемо сподіватися, що все ж таки всі розмови на вищому рівні, які стосуються українських політв'язнів і українських моряків, приведуть до того, що вони нарешті повернуться додому", - сказала Зеркаль.

За її словами, немає нічого дивного у тому, що інформація про можливе звільнення моряків оприлюднюється паралельно з повідомленнями про відхилення російським судом апеляцій на продовження тримання їх під вартою.

"Було б дивно, якби російський суд не відхилив апеляцію, тому що вони це роблять завжди. Звичайно, що вони відпрацьовують свій протокол і що питання наших моряків - це не питання юридичне, це питання суто політичне", - акцентувала заступник міністра.

Вона вкотре наголосила, що у випадку з українськими моряками не може йти мова про обмін, оскільки Росія мала виконати рішення Морського трибуналу ООН відразу після його ухвалення і до 25 червня повідомити про його виконання.

"Воно є невиконаним, про що ми повідомили Трибунал. Наші моряки мають повернутися без жодних умов і без жодного обміну", - підкреслила Зеркаль.

Водночас, на її думку, у питанні звільнення українських політв'язнів можливі варіанти обміну чи передачі Україні для подальшого покарання на Батьківщині.

"Я думаю, що якісь кроки від нас також очікуються, про які є домовленості. Звичайно, вони всі ще тримаються у доволі закритому режимі, і це зрозуміло... Немає значення, як це буде відбуватися, головне, що люди повернуться додому", - зазначила Зеркаль.

Читайте також: Російський суд залишив під вартою всіх 24 українських моряків

У відповідь на запитання, чи могло під час зустрічі лідерів Франції і Росії Еммануеля Макрона і Володимира Путіна йтися про те, що умовою повернення Росії до G8 є поступки в українському питанні, зокрема, хоча б звільнення моряків і політв'язнів, дипломатка зауважила, що "це майже звучало в ефірі".

"Макрон про це й говорив. Коли він говорив про можливе повернення, він якраз і казав "якщо буде позитивно вирішуватися українське питання". Звичайно, що про наших моряків говорили всі. Трамп на зустрічі в Осаці присвятив цьому питанню 17 хвилин. Звичайно, що поряд з іншими питаннями, які обговорювалися протягом більш як двох годин на тет-а-теті (Путіна — ред.) з Макроном, було й питання наших моряків і політв'язнів та інші питання", - резюмувала заступник міністра.

Як повідомляв Укрінформ, у московському СІЗО “Лефортово” підтвердили, що до них перевели п'ятьох українських в'язнів із “списку Сенцова”, зокрема Станіслава Клиха, Миколу Карпюка, Олександра Кольченка, Володимира Балуха та Романа Сущенка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-