Абітурієнти створили 15 тисяч електронних кабінетів у перший день вступної кампанії

Абітурієнти створили 15 тисяч електронних кабінетів у перший день вступної кампанії

Укрінформ
У перший день вступної кампанії абітурієнти створили 15 255 електронних кабінетів.

Про це на брифінгу щодо старту вступної кампанії у заклади вищої освіти сказала директор ДП “Інфоресурс” Оксана Бєлік, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Сьогодні стратувала реєстрація електронних кабінетів. Вступники вже створили 15 тисяч 255 електронних кабінетів, активовано 14 тисяч 353 кабінети ”, - розповіла Бєлік.

Вона нагадала що електронні кабінети вступники можуть створити на сайті https://ez.osvitavsim.org.ua/, і порадила спершу уважно ознайомитися з інструкцією щодо його створення.

Читайте також: Вступна кампанія: відсьогодні абітурієнти можуть створювати електронні кабінети

Завантаження заяв вступників на базі сертифікатів ЗНО у виші розпочнеться з 10 липня і триватиме до 22 липня.

“Активна фаза вступної кампанії триватиме весь липень. 1 липня — старт реєстрації електронних кабінетів і завантаження документів. 10 липня - старт прийому заяв та документів. І з 1 по 10 липня триватиме також проведення творчих конкурсів. З 16 липня о 18 годині офіційно завершується подання заяв для тих, хто вступає на основі співбесіди, творчих конкурсів та вступних іспитів. Лише 22 липня о 18 годині закінчується подання заяв для тих, хто вступає з сертифікатами ЗНО. Таким чином більшість вступників має 22 дні, щоб відкрити свої електронні кабінети, і 12 днів - щоб подати електронні заяви”, -  сказала міністр освіти та науки Лілія Гриневич, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Оприлюднення рейтингових списків на бюджет має відбутися 26 липня, до 31 липня вступники повинні виконати вимоги до зарахування - принести у ЗВО оригінали документів для вступу на бюджетні місця, до 1 серпня до 12 години відбудеться зарахування на бюджетні місця.

Зарахування на контрактні місця і відповідно створення електронного кабінету вступника відбувається до 30 вересня.

Абітурієнти, які вступають на основі співбесіди, також можуть реєструвати електронні кабінети з 1 липня, прийом заяв та документів триватиме з 10 по 16 липня, вступні випробування відбуватимуться з 17 по 22 липня, співбесіди проводитимуться з 17 по 19 липня. Оприлюднення рейтингового списку - до 20 липня, до 22 липня вступники мають виконати вимоги до зарахування, зарахування на бюджетні місця відбудеться 22 липня.

У 2019 році при вступі в університети приймаються сертифікати ЗНО 2017, 2018, 2019 років, крім результатів з іноземних мов. Результати ЗНО з іноземних мов дійсні 2018 та 2019 року.

Кількість заяв та спеціальностей не змінилися з минулого року. Як і раніше, вступники можуть подати не більше 7 заяв, не більше як на 4 спеціальності на бюджетні місця. На контрактні місця кількість заяв не обмежується.

Також, за словами Гриневич, у цьогорічній вступній кампанії залишаються три коригувальні коефіцієнти до сертифікатів ЗНО: сільський, регіональний та галузевий.

Сільський коефіцієнт застосовується для вступників, які закінчили школу в рік вступу на території села й зареєстровані в селі. Цього року немає значення, скільки часу вступник зареєстрований у селі. Сільський коефіцієнт дорівнює 1,02 для всіх таких вступників. А також він може дорівнювати 1,05 для вступників на спеціальності, яким надається особлива державна підтримка. Сільський коефіцієнт не застосовується для вступників, які закінчили школу, або зареєстровані на території селищ.

Регіональний коефіцієнт застосовується для вступників, які вступають у заклади вищої освіти, що розташовані не у місті Києві.

Регіональний коефіцієнт дорівнює 1,04 для 11 областей: Донецької, Житомирської, Кіровоградської, Луганської, Миколаївської, Рівненської, Сумської, Херсонської, Хмельницької, Чернігівської, Черкаської. Для всіх інших областей регіональний коефіцієнт встановлений на рівні 1,02.

Галузевий коефіцієнт застосовується для вступників на спеціальності, яким надається особлива державна підтримка. Він застосовується тільки для заяв із першою та другою пріоритетністю.

Регіональний та галузевий коефіцієнти нараховуються автоматично. Для того, щоб отримати сільський коефіцієнт, вступнику необхідно завантажити в електронний кабінет або додати до паперової заяви довідку про місце реєстрації.

Окрім цього, в 2019 році передбачено коефіцієнт 1,05 для тих осіб, які вступають на медичні чи педагогічні спеціальності і укладуть контракт на відпрацювання протягом трьох років у сільській місцевості.

Цього року залишається мінімальний конкурсний бал для медичних спеціальностей незалежно від мінімального балу вишу — 150 балів з другого та третього конкурсного предмету на медичні спеціальності “Стоматологія”, “Медицина”, “Педіатрія”. Вступники на медичні спеціальності мають подати сертифікати ЗНО з другого та третього предметів з біології або хімії та математики або фізики.

Також мінімальне значення конкурсного балу встановлено на деякі спеціальності - “Право”, “Публічне управління та адміністрування”, “Міжнародні відносини”, “Фармація. Промислова фармація”. В цьому випадку сума всіх сертифікатів ЗНО, помножена на вагові коефіцієнти, має становити не менше 130 балів.

Читайте також: Гриневич пояснила, від кого залежить форма одягу в школах

Вступ за співбесідами відбудеться з 17 по 19 липня. За словами Гриневич, право на вступ за співбесідою мають особи з інвалідністю внаслідок війни; деякі категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і яким право на отримання таких пільг надано Законом; особи з інвалідністю, які неспроможні відвідувати заклад освіти.

Цього року також, за словами Гриневич, розширено перелік осіб, які можуть вступати за результатами вступних іспитів, а не ЗНО, що триватимуть з 17 по 22 липня.

До цих категорій входять особи: які визнані постраждалими учасниками Революції Гідності, учасниками бойових дій; діти-сироти, діти позбавлені батьківського піклування; особи, яким за рішенням регламентної комісії відмовлено в реєстрації для участі в ЗНО в 2019 році через неможливість створення спеціальних умов; особи, які в 2019 році не брали участь в основній чи додатковій сесії ЗНО з певного навчального предмету через наявність захворювання або патологічного стану, що може бути перешкодою для проходження ЗНО; громадяни України, місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції (на період її проведення), територія здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях (на період їх здійснення), територія населених пунктів на лінії зіткнення або які переселилися з неї після 1 січня 2019 року; особи, які звільнені з військової служби (у тому числі демобілізовані) починаючи з 1 грудня 2018 року включно.

Через вступні іспити також можуть вступати громадяни України, які в рік вступу здобули повну загальну середню освіту за кордоном.

Повний перелік осіб, які мають спеціальні умови участі в конкурсному відборі при вступі у ЗВО розміщено на сайті Міністерства освіти та науки.

З 29 червня по 9 серпня в Міністерстві освіти та науки працюватиме гаряча лінія з питань вступу у заклади вищої освіти

МОН: +38 (044) 287-89-29; +38 (068) 951-25-13; +38 (050) 550-54-11; 0 (800) 504-425 (безкоштовно)

Електронні звернення можна надсилати на скриньку vstup2019@mon.gov.ua

Також на сайті МОН доступна інструкція щодо роботи з системою подання заяв в електронній формі.

Відповіді на найбільш поширені запитання щодо вступу розміщені у відповідному розділі на сайті МОН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-