Зеленський скасував указ про “маячки” VIP-кортежів, але постанова Кабміну - чинна

Зеленський скасував указ про “маячки” VIP-кортежів, але постанова Кабміну - чинна

Уточнено
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський скасував указ від 2005 року про використання світлових “маячків” на автомобілях кортежів перших осіб держави.

Відповідний указ №416/2019 оприлюднено на сайті Президента.

Зокрема, документом визнаються такими, що втратили чинність: указ Президента України від 30 березня 2005 року № 567 “Про заходи щодо впорядкування використання спеціальних світлових і звукових сигнальних пристроїв та номерних знаків на службових транспортних засобах”; пункт 6 статті 1 указу Президента України від 11 квітня 2008 року № 333 “Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких указів Президента України”; пункт 6 статті 1 Указу Президента України від 16 грудня 2014 року № 934 “Про внесення змін до деяких указів Президента України”.

Читайте також: Зеленський перейменував Адміністрацію на Офіс Президента і скоротив штат

Йдеться про скасування правил оснащення спеціальними світловими та звуковими сигнальними пристроями та використання спеціальних номерних знаків на службових транспортних засобах, які використовуються для пересування осіб, стосовно яких здійснюється державна охорона. А також на транспортних засобах міліції, оперативних або спеціальних транспортних засобах військової інспекції безпеки дорожнього руху Військової служби правопорядку у Збройних Силах України, Національної гвардії України, податкової міліції, служб безпеки дорожнього руху, Служби безпеки України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, Державного департаменту України з питань виконання покарань, швидкої медичної допомоги, аварійно-рятувальних служб, пожежної охорони, служб інкасації та перевезення цінностей Національного банку України та банків України, Управління державної охорони України.

Указ №416/2019 від 20 червня набирає чинності з дня його опублікування.

Водночас залишається чинною постанова Кабінету міністрів від № 176 від 22 березня 2017 року, яка теж передбачає правила використання спецсигналів та спецномерів. Текст цієї постанови практично дублює текст скасованого Зеленським указу Президента Ющенка № 567від 30 березня 2005 року. Проте у постанові КМУ є такий пункт: “Ця постанова набирає чинності одночасно з втратою чинності Указом Президента України від 30 березня 2005 р. № 567 “Про заходи щодо впорядкування використання спеціальних світлових і звукових сигнальних пристроїв та номерних знаків на службових транспортних засобах”. Тобто на даний момент фактично діє постанова КМУ.

Разом з тим у постанові вказується, що “транспортні засоби, які використовуються для пересування осіб, стосовно яких здійснюється державна охорона, і на які можуть бути встановлені спеціальні звукові та світлові сигнальні пристрої, визначає Управління державної охорони”.

Отже, фактично існує можливість відмовитися від використання “маячків” на авто перших осіб внутрішнім рішенням УДО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-