Літо 2019: ціни прийнятні, цікавинок вистачає, але проблеми теж є

Літо 2019: ціни прийнятні, цікавинок вистачає, але проблеми теж є

Аналітика
Укрінформ
Укрінформ поцікавився, яка ситуація з цінами та відпочинком на найпопулярніших українських курортах цього літа

Червень ще тільки почався, а за вікном спека, як у розпал літа. Початок туристичного сезону цього року аж надто спекотний. І не тільки за температурними показниками, а й за рівнем подорожнього ажіотажу. Наразі сайт Укрзалізниці перевантажений – під час пошуку поїздів у напрямку моря через раз спливає вікно із написом: “Сервіс тимчасово недоступний. Просимо вибачення за доставлені незручності”. А квитків подекуди, вже можна і не знайти, як приміром за напрямком Київ-Херсон чи Київ-Миколаїв на наступну п’ятницю, 21 червня. На цю дату щоправда ще є квитки до Одеси за ціною 327 гривень (купе) та 219 гривень (плацкарт), а також за 1102 гривень (інтерсіті+ 1 класу) та 508 гривень (інтерсіті+ 2 класу). На 28 червня квитки ще можна знайти, але, наприклад, до Миколаєва вже залишилося менше сотні. І це при тому, що Укрзалізниця з 20 травня відкрила продаж квитків на додаткових 18 потягів, які в літній період курсуватимуть до морських курортів у Бердянськ, Одесу, Генічеськ, Миколаїв і Херсон. Тож Укрінформ вирішив поглянути, що відбувається цього туристичного сезону на найпопулярніших курортах України.

Херсонщина: туристів, хоч греблю гати

В останні роки туристи активно полюбили Херсонщину, яка унікальна тим, що омивається одразу двома морями. Хоча місцеві жартують, що область має ще навіть третє – українське Мертве море, рожеве озеро Лемурійське, про яке Укрінформ вже писав. Останні три роки область відвідують 3,5 мільйони туристів щорічно, і цього року там очікують не менший потік. За словами директорки Департаменту туризму та курортів Херсонської ОДА Тетяни Волинець, у 2018 році туристичний збір в області склав 3,7 мільйони гривень, що на 36% перевищує показники попереднього року.

Лемурійське озеро
Лемурійське озеро

Найпопулярнішими напрямками на Херсонщині традиційно залишаються Залізний порт, який полюбляють за активне нічне життя, а також Скадовськ та Арабатська стрілка, які переважно обирають для сімейного відпочинку – через мілкі пляжі, оздоровчі заклади та найрізноманітніші розваги для дітей.

За даними сайту Нotels24.ua, відпочити в Залізному порту у двомісному номері цього року коштуватиме від 400 гривень, в районі Арабатської стрілки – від 500 гривень, в Скадовську – від 400 гривень.

Окрім найдовшого піщаного пляжу Європи - Арабатської Стрілки, на Херсонщині ще є єдина в Україні природна пустеля “Олешківські піски”, один із найвідоміших в Європі природних заповідників “Асканія Нова”, український гранд-каньйон “Станіславські скелі” та безліч виноробень на будь-який смак.

Щоправда, інколи банальні побутові речі викликають подив у туристів. Так, на початку червня журналісти звернули увагу на маленьку, здавалося б, проблему, яка псує враження кожному відпочивальнику в Залізному Порту – відсутність урн для сміття: “Залізний Порт зустрічає туристів. Пишаюся!!! Ці фото надіслав Ігор з Хмельницького, який дуже любить Залізний Порт і дуже дивується, що там зовсім немає урн для сміття. Я порадила поскаржитись до сільради, бо силою телебачення урни навряд чи встановляться. А він каже, що вже ходив туди сваритися. І в цьому, і в минулому році...”

Одещина: а Чорне море вже не чорне...

Минулий рік став рекордним для внутрішнього туризму на Одещині: станом на вересень область відвідали близько 6 мільйонів туристів, а туристичний збір за 2018 рік склав 11,5 мільйонів гривень. В управлінні туризму повідомили останні оптимістичні дані: вже у першому кварталі цього року в області зібрано 1,5 млн гривень туристичного збору, що на 50% більше ніж за відповідний період минулого року (1 млн. грн).

Для літнього відпочинку туристи найчастіше обирають власне місто Одесу, та курорт Кароліно-Бугаз, який вважається одним із найекологічніших через віддаленість від індустріальних центрів та промислових підприємств і селище Затоку, що вабить багатьох теплим морем та цінами, нижчими за одеські.

Ціни на житло для відпочинку на будь-який гаманець – на ніч можна зупинитися як за 150-200 гривень у хостелі, так і за 700 гривень у пристойному міні-готелі чи навіть від 2500 гривень у елітному готелі “Континенталь” в центрі Одеси. Ну і звісно, що ближче до моря – то вищі й ціни. У Кароліно-Бугаз ціни починаються від 600 гривень за двомісний номер у готелі й досягають 3500 гривень за ніч у розкішній віллі. У Затоці ж цінова “вилка” за добу виявилася ще більшою – від 500 гривень за стандартний номер на базі відпочинку до 6000 гривень за віллу майже на пляжі. Але є одне але. Схоже, в Затоці курортний сезон може закінчитися, так і не розпочавшись. Днями у Держпродспоживслужбі повідомили, що в селищі виявили хвору на сказ кішку. Хоча ніхто від контакту з інфікованою твариною не постраждав, але там уже ввели двомісячний карантин і всім тваринам селища зроблять відповідні щеплення. Людей, щоправда, це не стосується, та певне напруження викликає.

Але і це ще не все, Одещину спіткала іще одна неприємність. Чорне море вже в червні позеленіло, а з води стало чути неприємний запах. Екологи і працівники Держпродспоживслужби пояснили: усе через водорості, які надто активізувалися через поєднання трьох кліматичних явищ – високої температури, штилю і періодичних дощів.

“У зв’язку з аномальним явищем, яке спостерігається на пляжах Одеси та області, а саме інтенсивним розвитком водоростей, що може спричинити наявність у морській воді небезпечних речовин та мікробіологічних організмів, головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області застерігає населення, особливо дітей, від купання у такій воді”, – повідомили у службі, а також попередили, що поки що краще відмовитися від риби й інших морепродуктів. Хоча, як повідомляють місцеві журналісти, туристів це не надто налякало – вони і далі продовжують купатися в морі.

Але для тих, кого налякала згадана новина є й хороші новини, адже Одещина – це не лише пляжний відпочинок. Тут активно розвивається гастрономічний туризм – винний, сирний, рибний, медовий, а також трендовий в останні роки “зелений” туризм (відпочинок у приватних садибах). Ну а сама Одеса переповнена музеями, садами, арт-просторами та атмосферними ресторанами і нічними клубами.

Миколаївщина: регіон найдешевшого відпочинку

На Миколаївщині туристичні потоки дещо менші, ніж у згаданих областях. Офіційних даних по кількості туристів за минулий рік поки що немає, але в Миколаївській ОДА повідомили: за приблизними оцінками, у 2018-му в області побували близько мільйона туристів, а особливою популярністю користувалася Кінбурнська коса, що неподалік Очакова. Цей курорт обирають переважно для сімейного відпочинку, а містечко Коблеве, де знаходиться однойменний виноробний завод, залишається найрозкрученішим у області місцем молодіжного відпочинку. Ціни на житло в Коблевому починаються від 250 гривень за ніч на базі відпочинку й сягають 2850 гривень за дворівневий люксовий номер у готельно-ресторанному комплексі. Пропозиції в Очакові і за різноманіттям, і за цінами значно скромніші – від 100 гривень за ніч з людини в приватному секторі до 1000 гривень у готелі на двох.

Але... й тут знайшлася ложечка дьогтю для туристів. За даними місцевого ресурсу, “Преступности.нет”, на курортах Миколаївщини із 59 рятувальних постів станом на 7 червня працювало лише два – у Коблевому та Рибаківці. Тож тим, хто їде відпочивати з дітьми, треба бути дуже уважним та обережними.

Бузький гард
Бузький гард

Та Миколаївщина славиться не стільки пляжами, скільки заповідниками і ландшафтними парками, яких тут аж вісім. Це, приміром, “Бузький гард” з каньйоноподібними долинами, згадана “Кінбурнська коса”, де туристи можуть побачити рідкісних рожевих пеліканів, лебедів-шипунів чи орлана-білохвоста чи ж ландшафтний парк «Тилігульський», розташований на березі однойменного лиману, який вражає кришталевою чистотою води і різноманіттям флори і фауни. А ще тут розташовані два каньйони з видовищними водоспадами – Актівський та Петропавлівський. Тож не дивно, що все більшої популярності тут набуває зелений та спортивний туризм.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-