34% європейців не знають, що таке Голокост - історик

34% європейців не знають, що таке Голокост - історик

Укрінформ
Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" і Асоціація євреїв - колишніх в'язнів гетто і нацистських концтаборів підписали меморандум про співробітництво і партнерство.
Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Збирати спогади, вивчати історію Голокосту в Україні почали тільки за часів перебудови і після розпаду СРСР. І тоді була створена наша організація. Ми двічі брали участь в закладенні пам'ятних каменів - у 2001 і 2011 роках, коли планували побудувати музей Бабиного Яру. Але з різних причин він не був побудований. Зараз - третя спроба. І я думаю, вона буде вдалою», - сказав голова Всеукраїнської асоціації євреїв - колишніх в'язнів гетто і нацистських концтаборів, сам колишній в'язень Шаргородського гетто Борис Забарко під час церемонії підписання в Українському кризовому медіа-центрі в Києві.

Історик зазначив, що асоціація зібрала велику кількість спогадів людей, які вижили під час Голокосту в різних містах і селах України. Він сам опублікував близько 250 книг і статей, зокрема про Голокост, у багатьох країнах світу.

«Ми видали шість великих книг, одну з них в Німеччині. У серпні разом з колегою ми видаємо другу книгу, під назвою "Життя і смерть в епоху Голокосту", 1 200 сторінок, німецькою мовою. Зараз ми підготували великий двотомник, який називається "Життя в тіні смерті". Ми сподіваємося, що до 29 вересня вийде перший том, намагатимемось встигнути видати і другий", - сказав Забарко.

Він також наголосив, що мало хто в Європі і світі знає про історію Голокосту в Україні. А згідно з опитуванням, проведеним в кінці 2018 року в Європі, 34% європейців не знають, що таке Голокост. І це в тих країнах, де він був - в Австрії, Франції, Польщі, Чехії.

"Для нас велика честь допомогти вам в реалізації вашої місії, перекладати книги, допомагати перевидавати ці книги. Відкриття Меморіального центру планується до 2023 року. І ми сподіваємося, що наш майбутній відвідувач зможе дізнатися все те, що ви зберігаєте", - зауважила в свою чергу виконавчий директор і директор по стратегії Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" Яна Баринова.

Вона зауважила, що у вересні цього року в центрі Києва буде відкрито Urban Info Box - тимчасова конструкція, де будуть інформувати про хід реалізації проекту, плани та ініціативи, в тому числі і спільні з Асоціацією євреїв - колишніх в'язнів гетто і нацистських концтаборів.

За словами Баринової, першочерговим завданням у рамках взаємодії сторін буде видання книг англійською мовою, збереження свідчень, створення нових аудіовізуальних матеріалів, які можуть бути використані в основній експозиції Меморіального центру, створення онлайн-платформи, яка розповідає про історію людей, які вижили під час Голокосту.

Читайте також: Спецпосланник США з питань антисемітизму вшанував пам'ять загиблих у Бабиному Яру

Як повідомлялося, в Києві 16 березня 2018 року відбулося урочисте підписання Меморандуму про співробітництво з метою створення в столиці Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». Документ завізували мер столиці Віталій Кличко, міністр культури Євген Нищук, перший заступник міністра освіти і науки Володимир Ковтунець, генеральний директор Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» Борис Глазунов і гендиректор благодійної організації «Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» (BYHMC) Геннадій Вербиленко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-