Дві третини українців - за єдину державну мову

Дві третини українців - за єдину державну мову

Опитування
Укрінформ
Дві третини населення України хоче, щоб українська мова була єдиною державною.
Такі дані соціологічного дослідження, проведеного у період 29 травня - 3 червня 2019 року, оприлюднила група "Рейтинг".

Згідно з опитуванням 66% респондентів вважають, що українська мова має бути єдиною державною, а російська – вільно використовуватися. 21% опитаних - виступає за те, щоб надати російській мові поряд з українською статус державної по всій Україні, ще 11% – за її офіційний статус, 2% - не змогли відповісти.

Найбільше тих, хто виступає за статусність російської мови, – серед мешканців Сходу (46% - за російську державну і 19% - за офіційну), тих, хто спілкується нею постійно (43% - за державну, 17% - за офіційну), а також виборців «Опозиційної платформи – За життя» (46% - за державну, 21% - за офіційну).

На Заході традиційно переважна більшість виступає за єдину державну мову українську - 88%, і лише 4% готові надати російській мові статус другої державної, а 2% - статус офіційної. Серед виборців партії "Голос" 95% виступають за українську мову як єдину державну, партії "Громадянська позиція" - 91%, "Європейської солідарності" - 89%, партії "Сила і честь" - 80%, "Батьківщини" - 72% і партії "Слуга народу" - 60%.

Читайте також: Нацменшини можуть молитися рідною мовою – предстоятель ПЦУ

Група "Рейтинг" провела соціологічне дослідження у період 29 травня - 3 червня 2019 року. Опитано населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність - 2000 респондентів. Опитування було проведене методом особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження не більше 2,2%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-