У Пущі-Водиці планують відкрити центр захисту психічного здоров’я для ветеранів

У Пущі-Водиці планують відкрити центр захисту психічного здоров’я для ветеранів

Укрінформ
Міністерство у справах ветеранів разом із госпіталем "Лісова поляна" у Пущі-Водиці планує відкрити Національний центр захисту психічного здоров’я для ветеранів.

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомила заступник міністра міністерства ветеранів Оксана Гаврилюк.

"Разом із госпіталем "Лісова поляна" у Пущі-Водиці ми плануємо відкрити там Національний центр захисту психічного здоров’я для ветеранів, який би включав декілька компонентів. Окрім лікування залежностей, посттравматичних стресових розладів, контузії, її наслідків, він передбачає тренінговий центр для спеціалістів, які працюють з ветеранами, з членами родин ветеранів, з дітьми, тобто – всіма, хто оточує ветеранів", - повідомила вона.

Разом з тим Гаврилюк додала, що спеціалістів такого напрямку готовий навчати один із американських університетів, також "є попередні домовленості з Ізраїльською коаліцією травми, яка також бажає допомогти нам у вигляді якраз тренінгових програм і навчання психологів. Ми робимо також акцент на тому, що ми зацікавлені, щоб ветерани проходили ці навчання і були в змозі самі надавати допомогу. Бо формат "рівний – рівному" на сьогодні є найефективнішим. Навіть не так – це єдиний ефективний формат роботи з ветеранами", - підкреслила вона.

Читайте також: Курилка, кава та розмови: у Мінветеранів розповіли, як працює військовий психолог

Гаврилюк навела у приклад досвід США, де у ветеранів, які поверталися після в’єтнамської війни, мали страшенний рівень недовіри до державних інституцій, аж до відмови йти до державних ветеранських шпиталів, - вони не довіряли державі навіть у цьому. "Тоді американці почали створювати отакі ветеранські центри підтримки, де ветерани працювали з ветеранами, а потім нанизували туди різного роду послуги, і потім уже приєднували їх до ветеранських шпиталів, що надало можливість залучити масово ветеранів, дружин, їхні сім’ї й почати активно працювати", - розповіла Гаврилюк.

Вона додала, що завдання у тому, щоб залучити ветеранську спільноту до роботи у ветеранському просторі й навчити, тому що ветеран, який зустрічає тих, хто забажав прийти у ветеранський простір, має бути свого роду психологом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-