Курилка, кава та розмови: у Мінветеранів розповіли, як працює військовий психолог

Курилка, кава та розмови: у Мінветеранів розповіли, як працює військовий психолог

Укрінформ
Заступник міністра у справах ветеранів Оксана Гаврилюк констатує, що практично кожен ветеран бойових дій на Донбасі потребує реабілітації.

Про це вона сказала в інтерв’ю Укрінформу.

“Звичайно, (потребує реабілітації - ред) тією чи іншою мірою. Ще ж і надто, реабілітація – це не одномоментний процес. Прийшов до лікарні, прокапався, отримав психологічну допомогу – і ти вже знову здоровий член суспільства. Війна – це назавжди. І в серці, й у психіці, й в організмі. Контузія, травми опорно-рухового апарату, наслідки мінно-вибухових травм – це, на жаль, назавжди. Тому медична реабілітація – це постійно і періодично”, - наголосила вона.

Те саме, за словами Гаврилюк, стосується і психосоціальної адаптації. “Без сумніву, для початку потрібно вивести людину із трансу та вмотивувати. Але навіть за відсутності серйозних психологічних розладів, наші «клієнти» потребуватимуть постійної психологічної опіки. Причому це можуть бути просто періодичні зустрічі з побратимами, кухонні розмови, спільні сімейні акції. Але це – назавжди”, - зазначила вона.

При цьому Гврилюк констатувала, що військовослужбовці, які потребують психологічної допомоги, зазвичай не довіряють цивільним психологам.

Читайте також: Україні потрібен повноцінний реєстр учасників бойових дій – Мінветеранів

“Катастрофічно не вистачає фахівців цього профілю. Ще й надто – існує питання довіри... Специфіка нашої аудиторії – вони не довіряють цивільним. Що робить військовий психолог? Він спочатку веде хлопців у курилку, п’є з ними каву, вони там з’ясовують – хто, де, в якому танку горів. І так через деякий час хлопці та дівчата розкриваються. У діалозі військового із цивільним психологом все значно складніше”, - зазначила вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-