Філарет привітав Епіфанія з днем ангела

Філарет привітав Епіфанія з днем ангела

Укрінформ
Почесний патріарх Православної церкви України Філарет привітав предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія з днем тезоіменитства (днем ангела).

Про це повідомляється у суботу на сайті ПЦУ.

У своєму вітальному слові Філарет наголосив, що в першу чергу бажає предстоятелю ПЦУ Божої допомоги у нелегкій справі розбудови української помісної православної церкви: "Хочу привітати Блаженнійшого Епіфанія з днем ангела. Цього дня ми особливо молимося його небесному покровителю, щоб він допоміг предстоятелю нести цей важкий хрест – головування над церквою. Цей хрест неможливо нести без Божої допомоги. Тому бажаю вашому Блаженству, щоб Господь допомагав вам у цьому".

Почесний патріарх Філарет додав, що перед церквою сьогодні "стоїть завдання не лише зберегти ту єдність, яку ми сповідуємо, попри протидію всіх сил, які намагаються розділити нас і знищити". "Нашим головним завданням є об’єднати все православ’я України в єдину помісну православну церкву. Якщо ми цього досягнемо, то це означатиме, що Україна – непереможна, бо вона має міцну основу", – додав Філарет, і наголосив на тому, що збереження України в умовах російської агресії – це, передусім, заслуга української церкви, яка міцна своєю згуртованістю.

Почесний патріарх висловив упевненість у тому, що єдність української православної церкви збережеться в майбутньому, а також подякував Вселенському патріарху Варфоломію I за його зусилля у творенні єдиної помісної Православної церкви України.

Зі свого боку, митрополит Епіфаній подякував Філарету за привітання і висловив впевненість у тому, що українська православна церква зростатиме і буде міцнішати й надалі.

Читайте також: Філарет прийшов на спільну молитву до Епіфанія

Як повідомлялося, 25 травня митрополит Київський і всієї України Епіфаній відзначає День свого тезоіменитства. У цей день почесний патріарх Філарет прийшов у Михайлівський Золотоверхий монастир на спільну молитву до митрополита Епіфанія.

У грудні 2018 року в Києві відбувся об'єднавчий церковний Собор, на якому створили ПЦУ та обрали її предстоятелем митрополита Епіфанія, який на той момент був намісником предстоятеля УПЦ КП Філарета. У ході Собору до складу новоствореної церкви увійшли Українська православна церква Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква та окремі єпископи УПЦ Московського патріархату. На початку січня 2019 року новостворена церква отримала Томос про автокефалію від Вселенського патріарха.

Однак 14 травня почесний патріарх Філарет оприлюднив звернення, у якому оголосив, що Київський патріархат продовжує існувати, а він залишається чинним патріархом. Також Філарет додав, що Епіфаній порушує домовленості, нібито досягнуті на об'єднавчому Соборі 15 грудня, що призвело до двовладдя у ПЦУ. За його словами, митрополит Епіфаній має нести відповідальність за зовнішнє представництво церкви, а патріарх - за внутрішнє церковне життя в Україні.

15 травня Філарет на прес-конференції заявив, що не висував би Епіфанія як предстоятеля ПЦУ, якби знав, що в церкві між ними виникне розділення.

24 травня митрополит Епіфаній скликав Синод ПЦУ. На брифінгу після засідання Синоду Епіфаній заявив про відсутність конфлікту між особистостями в церкві та наголосив, що вірить у порозуміння.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-