Майже половина українців назвала себе вірянами ПЦУ

Майже половина українців назвала себе вірянами ПЦУ

Опитування
Укрінформ
До Православної церкви України себе відносить 48,8% населення України.

Про це свідчать результати проведеного Київським міжнародним інститутом соціології всеукраїнського опитування громадської думки, оприлюднених на прес-конференції у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Згідно з даними дослідження 48,8% респондентів відносить себе до ПЦУ, а 16,3% до православної церкви, але без конкретизації Патріархату. Водночас, 14,2% опитуваних відносять себе до УПЦ МП. До Української греко-католицької церкви себе відносять 8,8% респондентів, 4,9% обрали інші конфесії, а 2,7% не змогли або відмовилися відповідати. Атеїстами себе назвали 4,3% опитаних.

Опитування засвідчило, що 54,2% респондентів ставляться позитивно до створення ПЦУ і надання їй Томосу, 31,2% - нейтрально ставлення, а у 10,9% негативне ставлення до цього.

При цьому серед респондентів, які позитивно або нейтрально ставляться до створення ПЦУ і надання їй Томосу, 64,5% вважають, що визначених у Томосі умов достатньо для розвитку незалежної української церкви і від нього не можна відмовлятися. Натомість 8,8% вважають, що умови є невигідними для ПЦУ і потрібно відмовитися від Томосу і відновити УПЦ КП. Не змогли або відмовилися відповісти на це запитання 26,7% опитаних.

Водночас 50,6% респондентів вважають, що надання Томосу скоріше об’єднує суспільство, а 30,5%, навпаки, вважають, що це скоріше роз'єднавчий фактор.

Cеред усіх опитаних респондентів 36,5% схвалюють обрання митрополита Епіфанія главою ПЦУ. Натомість 15,5% вважають, що очолити помісну церкву мав би патріарх Філарет. Водночас майже половина респондентів (45,8%) не визначилися зі своєю думкою або відмовилися відповідати на запитання.

Читайте також: Епіфаній запевняє, що не намагався відправити Філарета "на спокій"

Загалом, на запитання щодо ставлення до обрання Епіфанія главою ПЦУ 39,6% респондентів відповіли позитивно, у 43% нейтральне ставлення, у 6,8% - негативне.

Всеукраїнське опитування громадської думки проводилося з 12 по 18 травня методом телефонного інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки номерів (з квотним завданням при відборі респондентів). Всього було опитано 1200 респондентів, що мешкають в усіх регіонах України (крім АР Крим).

У Луганській та Донецькій областях опитування проводилося тільки на територіях, що контролюються українською владою.

Вибірка репрезентативна для населення України віком від 18 років. Статистична похибка вибірки не перевищує: 2,9% для показників близьких до 50%, 2,5% – для показників близьких до 25%, 1,9% – для показників близьких до 10%. 1,3% – для показників близьких до 5%, 0,6% – для показників близьких до 1%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-