Дві єпархії ПЦУ підтримали Епіфанія

Дві єпархії ПЦУ підтримали Епіфанія

Укрінформ
Івано-Франківсько-Галицька єпархія та Хмельницька єпархія православної церкви України підтримали митрополита Київського та всієї України Епіфанія та виступили за єдність української церкви.

Про це стало відомо з заяв, які виклали у Facebook митрополит Івано-Франківської-Галицької єпархії Іоасаф (Василиків) та митрополит Хмельницької єпархії Антоній (Махота).

«На Об’єднавчому Соборі було прийнято рішення про саморозпуск Української православної церкви Київського патріархату та входження у новостворену Православну церкву України й обрано Предстоятеля православної церкви України, яким став Блаженніший митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Серед осіб, які підтримали таке рішення був нині почесний Патріарх Філарет, який намагається повернути нашу церкву в ізоляцію і відсторонити митрополита Епіфанія від предстоятельства, чого ми не маємо права допустити, бо це шлях в нікуди, це дорога в ізоляцію нашої церкви», - йдеться у документі Івано-Франківської-Галицької єпархії ПЦУ.

У заяві зазначається, що повернення до попередньої структури Київського патріархату означає втрату Томоса.

Хмельницька єпархія ПЦУ заявила про те, що у своїй повноті об’єднавчого процесу залишається вірною ідеалам єдності та висловлює свою підтримку митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

"Ця, історична, подія вже відіграє головну роль у становленні самостійності, суверенності та територіальної цілісності української держави. Сьогодні український народ, довіра якого до Церкви є найбільшою, може задати питання, чи здатна вона дотримати свого слова??? І чи знову чиїсь амбіції марнославства не стануть вищими за єдність?", - йдеться у заяві Хмельницької єпархії ПЦУ.

Читайте також: Філарет допускає розкол у Православній церкві України

Раніше почесний патріарх ПЦУ, колишній предстоятель УПЦ КП Філарет заявив, що Київський патріархат все ще існує. За інформацією ЗМІ, Філарет також запросив церковних високопосадовців на так звану братню бесіду 14 травня. Повідомляється, що він нібито збирає архієреїв, аби обговорити перспективи відновлення Київського патріархату, який би Філарет хотів очолити.

Як повідомлялося, 15 грудня 2018 року під час об'єднавчого Собору в Києві створили Православну церкву України. В об'єднавчому соборі взяли участь Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП), яку очолював патріарх Філарет, Українська автокефальна православна церква, а також два ієрархи Української православної церкви Московського патріархату.

Предстоятелем нової церкви обрали представника УПЦ КП - митрополита Переяславського та Білоцерківського Епіфанія. 6 січня Вселенський патріарх Варфоломій у Стамбулі вручив Епіфанію Томос про надання автокефалії українській церкві. Після створення нової церкви УПЦ КП та Українська автокефальна православна церква саморозпустилися.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-