Заяви про нібито відновлення УПЦ КП не відповідають дійсності - Мінкульт

Заяви про нібито відновлення УПЦ КП не відповідають дійсності - Мінкульт

Укрінформ
Міністерство культури України заявляє, що інформація про нібито відновлення діяльності в Україні такого релігійного об'єднання, як Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП), не відповідає дійсності.
Про це йдеться у заяві Мінкульту, оприлюдненій на сайті відомства.

"Міністерство культури України, реагуючи на поширювану низкою засобів масової інформації заяву про нібито подальшу діяльність чи відновлення в Україні релігійного об’єднання "Українська православна церква Київського патріархату", інформує про таке. Постановою помісного Собору колишньої Української православної церкви Київського патріархату, яку було прийнято 15.12.2018 року, напередодні всеукраїнського православного об’єднавчого Собору, діяльність такого релігійного об’єднання, як Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП) було припинено шляхом об’єднання та приєднання до утвореної Православної церкви України", - наголошується у заяві.

Зазначається, що наказом Міністерства культури України від 30.01.2019 року № 54 було зареєстровано статут релігійної організації "Київська метрополія Української православної церкви (Православної церкви України)". Також цим наказом на підставі рішень помісного Собору УПЦ КП від 15.12.2018 року було визнано такими, що втратили чинність, накази Міністерства від 12 червня 2017 року № 505 "Про реєстрацію Статуту релігійної організації "Київська патріархія Української православної церкви Київського патріархату" у новій редакції та від 8 липня 2016 року "Про нову редакцію Статуту про управління Української православної церкви Київський патріархат".

"Отже, релігійне об’єднання "Українська православна церква Київського патріархату" та релігійна організація "Київська патріархія Української православної церкви Київського патріархату", яка відповідно до її статуту (п. 1) є релігійним адміністративним центром та центральним виконавчо-розпорядчим органом УПЦ КП, після створення та реєстрації статуту релігійної організації "Київська метрополія Української православної церкви (Православної церкви України)" фактично й юридично припинили свою діяльність", - наголосили у Мінкульті.

Читайте також: Повернення української церкви до "Київського патріархату" означатиме втрату Томосу — Епіфаній

У зв’язку з викладеним вище Міністерство культури України зазначає, що заяви про нібито відновлення діяльності в Україні такого релігійного об’єднання, як УПЦ КП, є такими, що не відповідають дійсності.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній заявив, що повернення Української православної церкви до структури Київського патріархату означатиме втрату Томосу та всіх здобутків церковної незалежності.

Раніше почесний патріарх Православної церкви України (ПЦУ), колишній предстоятель УПЦ КП Філарет заявив, що Київський патріархат все ще існує. За інформацією ЗМІ, Філарет також запросив церковних високопосадовців на так звану братню бесіду 14 травня. Повідомляється, що він збирає архієреїв, аби обговорити перспективи відновлення Київського патріархату, який би Філарет хотів очолити.

15 грудня 2018 року під час об'єднавчого Собору в Києві створили Православну церкву України. В об'єднавчому соборі взяли участь Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП), яку очолював патріарх Філарет, Українська автокефальна православна церква, а також два ієрархи Української православної церкви Московського патріархату.

Предстоятелем нової церкви обрали представника УПЦ КП - митрополита Переяславського та Білоцерківського Епіфанія. 6 січня Вселенський патріарх Варфоломій у Стамбулі вручив Епіфанію Томос про надання автокефалії українській церкві. Після створення нової церкви УПЦ КП та Українська автокефальна православна церква саморозпустилися.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-