В'ятрович назвав дві причини продовжувати декомунізацію в Україні

В'ятрович назвав дві причини продовжувати декомунізацію в Україні

Укрінформ
В України є дві серйозні причини для продовження декомунізації і остаточної відмови від спадщини тоталітарно-комуністичного режиму й "російського імперського минулого".
Про це у вівторок у Києві в ході круглого столу "Південне Причорномор'я і Крим у російському імперському дискурсі" сказав голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

"Чому важлива декомунізація України. З одного боку - з тих самих причин, що були в інших посткоммуністичних країнах Східної Європи, коли стало зрозуміло, що без подолання спадщини тоталітарно-комуністичного режиму не можна говорити про будівництво нормальної європейської держави... Якщо говорити про Україну 2014 року, то у нас була ще одна життєво важлива причина для декомунізації - ця причина називається російська агресія", - сказав Володимир В'ятрович.

За його словами, окрім активного використання комуністичного минулого для свого впливу і "мобілізації сил всередині України проти України", Росія використовує міф про російське імперське минуле.

"За 4 роки реалізації політики декомунізації стало зрозуміло, що наслідки комуністичного минулого, що залишилися у свідомості, в пам'ятках - це не єдине, що Росія використовує для збереження свого впливу на Україну та мобілізації в Україні різного роду проросійських сил. Дуже часто декомунізація, особливо на півдні Україні, відкривала інший шар - російський імперський шар", - вважає історик.

За словами В'ятровича, вулиці та пам'ятники, наприклад, на честь російських полководців на півдні України і в Криму, використовуються російською пропагандою для твердження, що на цих територіях нібито завжди існувала Росія.

"Звучали тези про Новоросію, про те, що ті чи інші населені пункти, нібито, з'являлися в Україні тільки після того, як там з'являлася Росія, як якийсь носій цивілізації", - зазначив історик.

Як підкреслив експерт, боротьба з російським впливом на Україну, крім гуманітарної проблеми й питання відновлення справедливості, включає і проблему безпеки держави.

Читайте також: Вʼятрович закликає не проводити інавгурацію 19 травня

"Комуністичне минуле - це одне з важливих впливів, яку використовувала і буде використовувати Росія, тому декомунізація, крім необхідності опитувань, пов'язаних з гуманітарними проблемами і відновленням справедливості стосовно жертв комуністичного тоталітарного режиму, має ще одну важливу місію і завдання. Це питання пов'язане з безпекою. Чим менше буде в Україні носіїв радянської свідомості, тим менше у нас буде небезпеки російської агресії", - резюмував В'ятрович.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-