Природа гине з безпрецедентною швидкістю - ООН

Природа гине з безпрецедентною швидкістю - ООН

Доповідь
Укрінформ
Міжурядова науково-політична платформа з біорізноманіття та екосистем, заснована під егідою ООН, опублікувала доповідь, у якій йдеться про безпрецедентний занепад природи внаслідок людської діяльності та змін клімату.

Про це розповів на брифінгу речник генсека ООН Стефан Дюжаррік, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Близько одного мільйона видів під загрозою зникнення, і природа занепадає з безпрецедентною швидкістю. Амфібії, корали та морські ссавці серед видів, які опинилися у найбільшій небезпеці” - зазначив він.

Нинішня доповідь стала першим таким документом з 2005 року, і нині являє собою найповнішу оцінку стану біорізноманіття в історії досліджень.

Речник генсека ООН додав, що документ виділяє п’ять основних чинників негативних природних змін. Найгірше на довкіллі позначаються зміни у наземному та морському природокористуванні, далі йде пряма експлуатація організмів, зміни клімату, забруднення повітря та інвазійні чужорідні види.

“Погіршення ситуації матиме тяжкі наслідки для людей у всьому світі. Нинішні світові зусилля з протидії цим загрозам недостатні. Необхідні трансформативні зміни для захисту та відновлення природи”, - указав Дюжаррік.

Читайте також: У Британії оголосили надзвичайний стан у сфері навколишнього середовища та клімату

Презентуючи доповідь у Парижі, генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азулай зазначила, що її висновки є “попередженням для світу”.

“Після публікації цієї доповіді більше ніхто не матиме права сказати “ми не знали”... Ми просто не можемо далі продовжувати руйнувати різноманіття життя. Це наша відповідальність перед майбутніми поколіннями“, - зазначила Азулай.

Робота над доповіддю тривала три роки та коштувала близько $2,4 млрд. В її основу лягли 15 тисяч джерел, причому вперше було враховано знання корінних народів, їхні проблеми та пріоритети.

У доповіді розглядаються всі наземні екосистеми (окрім Антарктики), океани та внутрішні водні ресурси — точніше, зміни, яких вони зазнали за останні 50 років, вплив цих змін на економіку, рівень життя, продовольчу безпеку, а також вплив торгівлі та інших глобальних процесів на біорізноманіття.

Доповідь року зазначає, що 75% сухопутного довкілля і 66% морського середовища “серйозно змінені” людською діяльністю. Щороку у світі видобувається близько 60 мільярдів тонн відновлюваних та невідновлюваних природних ресурсів — це вдвічі більше, ніж у 1980 році.

Загалом під загрозою зникнення перебуває до 1 мільйона біологічних видів, багато з них - уже протягом наступних десяти років. Нині на Землі близько 8 млн видів, з них 5,5 млн - комахи. Вимирання також загрожує 40% видів амфібій, 33% коралів, більш ніж третині всіх морських ссавців.

На цьому тлі середнє підвищення рівня океанів за останні два десятиріччя становить більше 3 мм за рік. Викиди, які спричиняють парниковий ефект виросли на 100% з 1980 року, спричинивши підвищення глобальної температури щонайменше на 0,7°C, констатується в доповіді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-