Суд відмовився закрити справу прокурора Кулика

Суд відмовився закрити справу прокурора Кулика

Укрінформ
Голосіївський райсуд столиці відмовив САП у задоволенні клопотання про закриття кримінальної справи за фактом незаконного збагачення відносно прокурора Костянтина Кулика.

Про це повідомив у коментарі Укрінформу заступника керівника САП Максим Грищук.

"Суд відмовив у задоволенні клопотання про закриття кримінальної справи відносно Кулика у зв’язку з набуттям чинності закону, що скасовує кримінальну відповідальність за діяння", - сказав він.

Як розповів Грищук, суд вважає, що не має повноважень закрити справу на етапі судового розгляду.

"Є колізія законодавства, коли справу можна закрити на етапі досудового слідства або підготовчого судового засідання, але такої можливості не передбачено на стадії судового розгляду", - прокоментував Грищук.

За його словами, наразі у САП є два варіанти: просити суд повернути справу на стадію підготовчого судового засідання, на якому клопотати про її закриття, або відмовитися від обвинувачення.

Окрім справи Кулика, суд розпочав розгляд справи голови Державної аудиторської служби Лідії Гаврилової.

Як повідомляв Укрінформ, справу відносно прокурора Костянтина Кулика порушили у грудні 2015 року. За даними НАБУ, з 2011 до 2015 року, перебуваючи на службі в органах прокуратури, Кулик отримав прибуток у понад 1 мільйон 670 тисяч гривень. Водночас, за даними НАБУ, у цей же період витрати Кулика перевищили його дохід на 2,6 мільйона гривень, і склали близько 3,4 мільйона.

26 лютого КСУ визнав неконституційною ст. 368-2 Кримінального кодексу України, яка передбачала притягнення до кримінальної відповідальності чиновників за незаконне збагачення.

Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили 26 листопада 2015 року. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації.

Читайте також: ГПУ перевіряє прокурора, який "оголосив підозру" Гонтаревій і Ложкіну

Стаття 368-2 ККУ, серед іншого, передбачала покарання у вигляді позбавлення волі на строк до двох років за набуття чиновником активів, непідтверджених офіційними доходами. Ті самі діяння, вчинені службовцем, який займає відповідальне становище, каралися позбавленням волі на строк від двох до п’яти років, а службовцем з особливо відповідальним становищем - позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

12 грудня 2017 року 59 народних депутатів направили до КСУ подання з проханням перевірити на відповідність Основному закону статтю 368-2 ККУ.

Унаслідок ухвалення КСУ даного рішення усі кримінальні справи, порушені правоохоронцями за фактом незаконного збагачення, мають бути закриті. Зокрема, це справи стосовно незаконного збагачення, порушені відносно заступника голови Служби безпеки Павла Демчини, екс-військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика, міністра інфраструктури Володимира Омеляна та інших високопосадовців.

Фото: sud-report.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-